Çocuklar "süper enfeksiyon"un menzilinde

Özellikle kış mevsiminde etkisini gösteren grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisi, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerin değişmesi nedeniyle yıldan yıla farklılaşıyor.

SAĞLIK 03.01.2020, 11:09
Çocuklar "süper enfeksiyon"un menzilinde

Viral ve bakteriyel enfeksiyonun birleşimi olan "süper enfeksiyon"un daha yaygın olarak çocukları etkilediğini anlatan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Vedat Oruk, biçim değiştiren virüsler konusunda önemli uyarılar yaptı.

Çocuklarda nezle ve griple kendini gösteren hastalığın üzerine bir süre sonra bakteriyel enfeksiyonun da eklenebildiğini anlatan Oruk, “Biz buna ‘süper enfeksiyon’ diyoruz. Yani virüs enfeksiyon olarak başlayıp bakteriyel enfeksiyona dönüşüyor.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Grip virüsü olarak tanımlanan 'influenza'nın çok sayıda türü var. Virüslerin yapısı ve şekli sürekli değiştiği için çocuklarda kışın grip yaygın görülür. Vücudumuz, tanıdığı bir virüs nedeniyle bir daha hasta olmuyor. Ama virüs şekil değiştirirse tekrar hasta olabilir. İşte grip aşıları burada devreye giriyor. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da ölüme sebebiyet vermiş ne kadar virüs varsa toplayıp bunlar için aşı üretiyor. Bu mikroplar ve virüslerle hasta olmamış kişilere aşılanmayı öneriyor."

Uzmanlar bu biçim değiştiren virüs ve bakterilerle savaşabilmek için bilinçsiz antibiyotik kullanılmaması gerektiği hakkında vatandaşları uyarıyor. Özellikle çocuklarda hastalığın uzaması daha ciddi problemlere yol açabileceği için, tedavi gerektiriyorsa antibiyotik kullanılmalıdır. Ancak bu antibiyotik tedavisi yalnızca doktor gözetiminde alınmalıdır.

Yorumlar (0)