Çizgi filmler obezite riskini artırıyor!

Türkiye'de 2 milyon çocuk obezite tehdidi altında. Araştırmalara göre çocuk kanallarındaki çizgi filmler, yeme davranışını olumsuz yönde etkiliyor.

SAĞLIK 09.01.2020, 10:02
Çizgi filmler obezite riskini artırıyor!

Türkiye genelinde 2 milyona yakın çocuk, 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan çocukluk çağı obezitesi riski taşıyor.

Uzmanlara göre Türkiye'deki çocuklar, Avrupa'dakilere oranla 2 kat daha hızlı obezleşiyor. Kronik hastalıklar ve çocukluk çağı obezitesinin önüne geçebilmek için bu yıl içerisindeki eğitim-öğretim döneminde hayata geçirilmesi hedeflenen "Okul Gıdası Logosu" projesi 1 yıl sonraya ertelendi. Ancak yapılan yeni bir araştırma, Türkiye'deki çocuk kanallarında yayınlanan çizgi filmlerin içeriğinin, yemek yeme ile ilgili tutum ve davranışları olumsuz etkileyerek, çocuklarda obezite riskini artırdığını ortaya koydu.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, Erciyes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı uzmanlarından Sinem Sıpçık, Ayşe Nur Tat, Osman Günay ve Ahmet Öztürk, 5 farklı kanalda yayınlanan 110 çizgi film içerisinden 30 çizgi filmi seçerek inceledi. İçerikler Amerikan Pediatri Akademisi'nin ailelere yönelik hazırladığı Çocukluk Çağı Obezitesini Tedavi Etme ve Önleme Kanıta Dayalı Rehberi'ne göre değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, çizgi filmlerin yüzde 10.5'inde fastfood, yüzde 12.9'unda şekerle tatlandırılmış meşrubat, yüzde 1'inde ise ekran karşısında yemek yeme görseli tespit edildi. En çok fastfood görseli kullanan kanal ise, yüzde 28.6'lık oranla Cartoon Network oldu.

İncelenen çizgi filmlerin yüzde 26.2'sinde sebze-meyve, yüzde 3.8'inde yüksek kalsiyum içerikli besinler, yüzde 3.3'ünde yüksek lif içeren besinler, yüzde 2.4'ünde ise süt görseli olduğu kaydedildi. En çok sebze-meyve görseli kullanan kanal ise TRT Çocuk oldu.

"Çizgi filmler çocukların yeme davranışları ve fiziksel aktivitelerini etkiliyor"

Araştırmayı yürüten halk sağlığı uzmanları, ekrandaki içerikler ve ekran kullanımının çocuklardaki fiziksel aktivite alışkanlıkları ve yeme davranışlarını etkilediğini belirterek, uyardı: "Çizgi filmlerin; yüzde 14.4'ünde bilgisayar, telefon, tablet, yüzde 4.8'inde video oyunu, yüzde 3.3'ünde televizyon görselleri olduğu da anlaşıldı. Bilgisayar, telefon, tablet MinikaGO'da yüzde 31, video oyunu yüzde 16.7 ve televizyon Cartoon Network'te yüzde 11.9 gibi önemli oranda yüksek çıktı.

Çizgi filmlerin yüzde 6.7'sinde arkadaş ile yemek yeme, yüzde 5.7 yalnız yemek yeme, yüzde 3.3 aile ile birlikte yemek yeme mevcuttu. Yalnız yemek yeme oranı ise TRT Çocuk'ta diğer kanallara göre yüzde 23.8 oranıyla daha yüksek tespit edildi.

Çocukların gündüz izledikleri kanallarda obeziteye yol açabilecek içeriklerin yaygınlığının yanı sıra sağlıklı gıdalara ve egzersize yönelik verilen negatif mesajlar dikkat çekmektedir. Bu içerikler çocukların yeme davranışlarını ve fiziksel aktivitelerini, dolayısıyla sağlıklarını etkileyebileceğinden kritik öneme sahiptir. Çocukların izledikleri kanallar ebeveynler ve RTÜK tarafından değerlendirilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır."

Yorumlar (0)