Çinli sağlık çalışanı belgeleri sızdırdı: İyimser veriler paylaşılmış!

Amerikalı haber kanalı CNN, Çinli bir sağlık çalışanı tarafından gizli belgelerin sızdırıldığını bildirdi. Söz konusu belgelere göre, Çinli yetkililer tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin dünyaya çok daha iyimser verilerin aktarıldığı öğrenildi. 

SAĞLIK 01.12.2020, 09:00 01.12.2020, 16:08
Çinli sağlık çalışanı belgeleri sızdırdı: İyimser veriler paylaşılmış!

Amerikalı haber kanalı CNN, Çin'in Hubey eyaletinde bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden gizli belgelerin sızdığını bildirdi. Çinli yetkililer tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin dünyaya çok daha iyimser verilerin aktarıldığı belirtildi. 

117 sayfadan oluşan belgeleri, Çinli bir sağlık çalışanının ulaştırdığı bildirildi. 6 farklı bağımsız uzmanın söz konusu belgeleri incelediği ve özgünlüğünü tasdik ettiği kaydedildi. 

Bu belgelerin, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başlangıcından beri Çin'den sızan en kritik belgeler olduğuna dikkat çekildi. 117 sayfadan meydana gelen belgelerin, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başlangıcında Çinli yetkililerin neyi ne zaman bildiklerine ilişkin ciddi bilgiler sunduğu vurgulandı. 

Vakaların tespit edilmesi 23 gün sürdü

Amerikalı haber kanalı CNN'in haberinde, söz konusu belgelerin, Çin'in sağlık sisteminde yaşanan eksiklikleri gösterdiği ifade edildi. Haberde, Çin'de yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk zamanlarında yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının tespit edilmesi ve doğrulanmasının 23 gün sürdüğü ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) testlerinde karşılaşılan problemler nedeniyle çoğunun negatif sonuçlandığı kaydedildi. 

Fonlama ve personel sıkıntısı yaşandı

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayıldığı yerde sağlık sisteminde fonlama ve personel sıkıntısı çekildiği belirtilen haberde, Çin'in katı bir bürokrasi sahip olduğu, bu nedenle yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin erken uyarı sisteminin önüne geçildiği aktarıldı. 

Doğru düzgün idare edilemedi 

Haberde, bürokratik kısıtlamalar nedeniyle Çin'in sağlık sistemi tarafından yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk safhalarının doğru düzgün idare edilemediği, sızan belgeler ile bu dönemde bulunulan yanlış hamlelerin ve kurumsal başarısızlık modelinin yansıtıldığına dikkat çekildi. 

Grip salgını yaşandı

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinin yeni tip koronavirüsün (Covid-19) merkezi olarak açıklandığı ancak Aralık ayının başlarında Xianning ve Yichang şehirlerinde 2019 senesine göre yirmi kat daha büyük bir grip salgını görüldüğü ifade edildi. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) merkezi olarak gösterilen Vuhan şehrinde 2 Aralık 2019 tarihinden itibaren 2 bin 32 grip vakasının kayıtlara geçtiği öğrenildi. Yichang şehrinde 6 bin 135 grip vakası tespit edilirken, Xianning şehrinde 2 bin 148 grip vakası saptandı. 

Tutarsızlık mevcut

Söz konusu belgelerin, Çinli yetkililerin yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin verileri kasıtlı olarak sakladıklarına yönelik herhangi bir delil niteliği taşımadığına dikkat çekildi. 

Diğer yandan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığı zamanlarda Çinli yetkililerin ulaşabildikleri bilgiler ile kamuoyuna sundukları bilgiler arasında birçok defa tutarsızlık tespit edildiği aktarıldı

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) laboratuvar üretimi olduğuna ilişkin Çinli yetkililer tarafından hiçbir bilginin paylaşılmadığı ve bu konuda herhangi bir kaydın bulunmadığı da ifade edildi.

Yorumlar (0)