Çin tuzunun (MSG) dudak uçuklatan zararları! Bebek mamalarında bile var

Çin tuzu olarak adlandırılan monosodyum glutamat (MSG) uzmanlar tarafından tehlikeli olarak nitelendiriliyor. Birçok hastalığa yol açarak vücudu mahveden bu ürünün zararları ise gerçekten inanılmaz. Peki monosodyum glutamat nelerde var, monosodyum glutamat içeren gıdalar nelerdir? Monosodyum glutamatın paketli ürünlerdeki kod numarası nedir? Monosodyum glutamat neden kullanılıyor? İşte Çin tuzu ile ilgili bütün merak edilenler...

SAĞLIK 02.05.2020, 01:16 02.05.2020, 08:28 Hanife
Çin tuzunun (MSG) dudak uçuklatan zararları! Bebek mamalarında bile var

Başta obezite olmak üzere birçok hastalığa neden olan Çin tuzunun zararları hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Çin tuzu, tat verici bir gıda katkı maddesidir.

Gıda üreticileri, MSG'yi E-621 koduyla yemeklere lezzet vermek için kullanılıyor.

Kısa sürede acıktırması sebebiyle üreticiler sıkça kullanıyor

Yapılan araştırmalarda, MSG'nin doyma hissini baskılayıp daha çok yemeye neden olduğu ve MSG içeren yiyecek tüketenlerin daha kısa sürede acıktığını bulunmuştur.

Bu sebeple üreticiler ve satıcılar daha çok tüketim sağlanması amacıyla Çin tuzunu kullanıyor.

Bir nevi içine eklenen yiyeceğe bağımlı hale getiriyor. Bu nedende obezitenin artışında rol alan etkenlerden biri olarak kabul edebiliriz” dedi.

Kısa ve uzun vadede birçok sağlık sorununa yol açacağını dile getiren Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “MSG, özellikle sinir sistemi için toksik bir maddedir.

Alzheimer ve Epilepsi nöbetlerine neden olabiliyor

Alerjileri tetikleyebilir, gözlerde harabiyete yol açabilir, insülin direncini hızlandırır.

Uzun süreli tüketimi ise Alzheimer, Parkinson, diyabet, hipertansiyon, böbrek hasarı, bulantı, çarpıntı, nefes darlığı, yüz, boyun, ense ve kollarda yanma, epilepsi nöbetlerine sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

Bebek mamalarında kullanılıyor!
Hazır köfte harçları, et suyu tabletler, hazır çorbalar, cips, kraker, salam, sosis hatta bebek mamalarında bile Çin tuzunun bulunduğunu belirten Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Yönetmeliğe göre bal, tereyağ, şeker hariç tüm gıda maddelerinde limitler dahilinde kullanılabiliyor.

MSG'den korunmak için paketli hazır gıdalardan uzak durmalı, bu gıdaları alırken mutlaka etiket bilgileri okunmalıdır” uyarısında bulundu

Yorumlar (0)