Çin'e giden DSÖ uzmanı: Düşünülenden daha büyük

Çin'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini araştıran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarından Peter Ben Embarek, Aralık 2019'da Vuhan'da salgın boyutunun düşünülenden daha büyük olduğuna dair bulgular topladıklarını açıkladı.

SAĞLIK 15.02.2021, 12:14 16.02.2021, 09:27 Hanife
Çin'e giden DSÖ uzmanı: Düşünülenden daha büyük

Geçtiğimiz günlerde DSÖ, salgının çıkış noktası olan Çin'in Vuhan kentini ziyaret etti.

DSÖ uzmanlarından Embarek, ziyaret sonrası online olarak katıldığı bir tv programında konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede, “Virüs, 2019 Aralık’ta Vuhan'da yaygın şekilde dolaşıyordu, bu yeni bir bulgu." ifadelerine yer verdi.

Aralık 2019'da Kovid-19’un Vuhan'da tespit edilenlerin dışında en az bin kişiye daha bulaşmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirten Embarek, bölgedeki salgının düşünülenden daha büyük olduğuna dair bulgular topladıklarının altını çizdi.

Embarek, heyetin, 8 Aralık 2019'da Vuhan'da Kovid-19'a yakalanan ilk kişiyle görüştüğünü dikkat çekerek, Çinli bilim insanlarının DSÖ heyetine 174 vaka örneği sunduğunu söyledi.

Ayrıca, Aralık 2019'da Vuhan'da enfekte olan kişilerden alınan örnekleri de incelediklerini aktaran Embarek, Vuhan'da SARS-CoV-2'nin 13 farklı genetik dizisini topladıklarını belirtti.

Embarek konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede son olarak,  Çin hükümetine çağrıda bulunarak, şimdiye kadar incelenmesine izin vermedikleri yüzbinlerce kan örneğine derhal erişim sağlanmalarını söyledi.
 

Yorumlar (0)