Çin'den tahliye edilen kişiler konuştu: Onlar yardım alamadı!

Çin'in Vuhan kentinden Türkiye'ye getirilen 42 kişi taburcu edildi. Taburcu edilen kişilerden Burcu Öner, "Özellikle Afrika ülkesi vatandaşı olan arkadaşlarımız ülkelerinden tahliye konusunda bir yardım alamadılar. Umarım bu süreç bir an önce sona erer." dedi.

SAĞLIK 14.02.2020, 10:33 14.02.2020, 12:06
Çin'den tahliye edilen kişiler konuştu: Onlar yardım alamadı!

Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle Türk vatandaşları, askerî kargo uçağı "Koca Yusuf" ile tahliye edilmişti. 

Vuhan kentinden tahliye edilen kişiler ve bu işlemde görevli sağlık personeli, koronavirüsün kuluçka süresinin 14 gün olması sebebiyle bu süre içerisinde Ankara'da karantina altına alınmıştı. Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeniden kullanıma açılarak 42 kişi için özel olarak hazırlanmıştı. 

Sonuçlar negatif çıktı

42 yolcu ile mürettebatın 14 gün boyunca karantina altında oldukları hastanede yapılan tüm testlerin sonuçlarının negatif çıktığı ifade edildi.

Bu gelişmenin ardından 42 kişi, karantina hastanesinden taburcu edildi.

"Koronavirüse rastlanmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Koca, "14 günlük zaman dilimde hastalık bulgusunun mevcut olmadığını aktararak,  "Yolcularımız geldiklerinde de herhangi bir hastalık belirtisi yoktu. En son dün gece aldığımız numunelerin sonuçları da çıktı. Yerli üretilen kitle son tetkikte çalışıldı. Hızlı sonuç verdiği için bugün çıkan sonuçların negatif olduğunu yani herhangi bir koronavirüs olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi. 

"Normal hayatlarına devam ediyor olacaklar"

Önümüzdeki süreçte herhangi bir takibin gerekmediğini kaydeden Koca, "Bildiğiniz gibi 42 yolcu vardı. İçlerinde 6 kişi Azerbaycan, 3 kişi Gürcistan, 1 kişi Arnavutluk vatandaşıydı. Ben bütün vatandaşlarımızla görüştüm, 5 de çocuğumuz vardı. Bu süreçte özellikle sabrettiler. Hem kendi sağlıkları hem vatandaşlarımızın sağlığı açısından 14 günlük karantina sürecini geçirmiş oldular. Daha neler yapılabilirdi gibi bir sohbetimiz de oldu. Çok memnun kaldıklarını, çok şaşırdıklarını, kendilerine misafir ötesi davranıldığını ifade ettiler. Ben buradan hizmet eden hem çalışanlarımıza, sağlık personelimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. 14 günlük süre bitti. Bundan sonraki süreçte normal hayatlarına devam ediyor olacaklar, herhangi bir takip yapmamız gerekmiyor. Bilim Kurulu'nun bu anlamda bir önerisi yok." ifadelerini kullandı. 

"Kırgızistan ve Özbekistan bizden kit istedi"

Koronavirüs tespiti için Türkiye tarafından üretilen "tanı kitlerine" ilişkin açıklamada bulunan Koca, "Bu süreçte kitler DSÖ doğrultusunda üretiliyor. Bir ülkeden 10 bin talebi bulunuyor. Bu kit 90 ila 120 dakika arasında sonuç verebiliyor. Almanya'da ve Fransa'da bulunan kitlerin 3 saati buluyor bu süre. Önümüzdeki günlerde de yurt dışına talebi karşılamak üzere yapılmış olacak. Kırgızistan ve Özbekistan bizden kit istedi. Türkiye'de kit üretiminde sorun olmayacağını söylebiliriz." diye konuştu.

"Enfeksiyon hastanesi olarak kullanılacak"

Koca, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kapatılmayacağını ve enfeksiyon hastanesi olarak kullanılacağını belirtti. 

"Termal kamera uygulamasını DSÖ önermediği zamanda başlattık"

Termal kamera uygulamasının yetersiz olduğuna yönelik eleştirilere ilişkin Koca, ''DSÖ'nün önerdiklerinden daha ötesini uygulayan ülke Türkiye oldu. DSÖ önermediği zamanda biz başlattık bu uygulamayı. Karantina odalarımız hazır. 48 tane kurabileceğimiz 50 yataklı karantina hastanesi olacak hastanelere sahibiz'' dedi.

"Ulaşımın tamamen durduğu bir şehirde bizi ülkemize getirdiler"

Taburcu edilen kişilerden Meltem Soylu, Vuhan kentinde doktora öğrencisi olduğunu belirterek, "Karantina haberi ile büyük bir şok yaşadık. Hiçbir şekilde ulaşım için bir vasıta bulamadık. Operasyon çok başarılı bir şekilde yürütüldü. Ulaşımın tamamen durduğu bir şehirde bizi ülkemize getirdiler. Vuhan'daki karantina süreci bittikten sonra tekrar giderek eğitimi tamamlamak istiyorum. Vuhan'daki arkadaşlarımla görüştüğümde çok karamsarlar." açıklamasını yaptı. 

"Afrika ülkesi vatandaşı olanlar yardım alamadılar"

Burcu Öner, "Özellikle Afrika ülkesi vatandaşı olan arkadaşlarımız ülkelerinden tahliye konusunda bir yardım alamadılar. Umarım bu süreç bir an önce sona erer. Enteresan bir şey oldu. Anneme 'Ankara'ya gideceğiz, bu hastanede kalacağız' dediğim zaman 'Ben seni orada dünyaya getirmiştim' dedi. Odama çıktıktan sonra annem 'Üçüncü kat 307 numaralı odada kalmıştım' dedi, ben de aynı odadaydım. Milyonda bir gerçekleşecek bir olay gerçekleşti." dedi.

Yorumlar (0)