Çin'de yaşlı nüfus tehlikede, salgın stratejisi değişebilir

Çin'de son bir haftada Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren 7 kişinin de 80 yaş üzeri grupta olması dikkat çekti. Çinli yetkililer, koronavirüsle mücadele kapsamında yaşlı nüfusun aşılanmasına daha fazla odaklanılacağını bildirdi. Bu duyuru, "sıfır vaka" politikasının terk edileceğine dair bir sinyal olarak yorumlandı.

SAĞLIK 30.11.2022, 15:08 Hakan Öksüz
Çin'de yaşlı nüfus tehlikede, salgın stratejisi değişebilir

Koronavirüsle mücadele kapsamında "sıfır vaka" politikası uygulamaya devam eden Çin, umduğu sonuçları alabilmiş değil. Omicron'un yüksek bulaşıcılığa sahip varyantlarının neden olduğu salgınlar, Çin'deki günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Koronavirüse yakalananların sayısında artış görülen Çin, "sıfır vaka" politikasına daha sıkı sarılıyor. Buna rağmen koronavirüs, can almaya devam ediyor.

Son bir haftada ölenlerin hepsi 80 yaş üzerindeki kişiler

Edinilen bilgilere göre Çin'de son bir haftada Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren 7 kişi de 80 yaşının üzerinde bulunuyor. Söz konusu veriler ışığında açıklamada bulunan Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, bundan sonra daha çok yaşlı kişilere aşı uygulamasının yapılacağını bildirdi. Tedbirlerin odağının yaşlı nüfusa kayması, ülkedeki pandemi politikalarının değişeceğine dair bir işaret olarak algılandı.

Yetkililere göre daha sıkı kısıtlamalar çözüm değil!

Yaşlı nüfus ile risk gruplarının aşılanmasına öncelik verileceğini kaydeden Hastalık Kontrol ve Önleme Bürosu Direktör Yardımcısı Şia Gang, yerel yönetimlere bu doğrultuda direktifler verileceğinin altını çizdi. Yetkililere göre aşılama zorunlu hale getirilmese de 60 yaş ve üzerindeki herkesin bu programa dahil edilmesi, salgının önünün kesilmesi için büyük önem taşıyor. Vakalar nedeniyle uygulanan kısıtlamaların yerel yönetimler üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğu ve daha sert politikaların uygulanmaması gerektiği ifade ediliyor.

DSÖ: Yaşlı nüfus, 4 doz aşı yaptırmalı

Yaşlı nüfusun bağışıklık düzeyinin düşük olması, bu grupta aşılamanın daha önemli hale gelmesine yol açıyor. Virüsün yaşlı nüfus arasında yayılmasının sonucu olarak can kayıplarının artmasından endişe ediliyor. Çin ana karasında yaşayan 60 yaş üstü kişilerin yüzde 68,7'sinin 3 doz aşı yaptırdığı aktarılıyor. 

80 yaş üstü nüfusta ise bu oran yüzde 40,4'e kadar iniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron virüsüne karşı korunabilmeleri için yaşlı nüfus grubuna 4 doz aşı yaptırılması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Yorumlar (0)