Çin aşısının Faz-3 Türkiye sonuçları belli oldu!

Çin’den getirilen CoronaVac isimli koronavirüs aşısının Faz-3 Türkiye çalışmalarındaki etkililik araştırmalarının sonucu belli oldu. Buna göre Çin aşısı yüzde 83,5 etkili oldu ve hastaneye yatmayı da yüzde 100 engelledi.

SAĞLIK 03.03.2021, 15:52 04.03.2021, 11:05 Hanife
Çin aşısının Faz-3 Türkiye sonuçları belli oldu!

Türkiye sonuçları merakla beklenen Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği, CoronaVac isimli koronavirüs aşısının Faz-3 sonuçları belli oldu.
Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısında koranavirüs aşının yan etki sonuçları ve etkinlik oranları, Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova tarafından açıklandı.

Koruyuculuk değerlendirildi

CoronaVac Faz-3 Klinik Çalışması,  sağlıklı gönüllülerle yürütülerek,  salgına karşı geliştirilen CoronaVac aşısının güvenliliği ve RT-PCR ile doğrulanmış semptomatik Kovid-19 hastalığına karşı koruyuculuğunun değerlendirilmesi hedeflendi.



"Hastanede yatışı engelleme oranı yüzde 100"

Çalışma kapsamında 10 bin 250 kişiye aşı ve plasebo (boş aşı) uygulandığı belirtilen açıklamada, Faz-3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5 ve hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olduğu belirtildi.

Aşı sonrası ölüm görülmedi

Üniversite, 14 Eylül'de başlatılan Faz-3 aşı çalışmalarında, ne aşı nede boş aşı olanlarda ölüme rastlanmadığını belirtti.



"Gönüllülere yapılan aşıyı, gönüllü ve araştırma ekibi bilmiyor"

Çalışmanın çift kör randomize plasebo kontrollü bir klinik araştırma olduğu belirtilen açıklamada, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo verildiği, bu çalışmada hangi gönüllüye ne yapıldığını gönüllü ve araştırma ekibi bilmediği belirtildi. Grubun rastgele olarak bilgisayar programı tarafından seçildiği ve bu işleme randomizasyon denildiği belirtildi

Sağlık çalışanları (K-1 Kohortu) ve normal riskli gönüllüler (K-2 Kohortu) olmak üzere iki aşama olarak gerçekleştirilen çalışmada, toplamda 12 bin 450 gönüllünün dahil edilmesi planlandı.

Sağlık çalışanlarından oluşan K-1 Kohortuna her 2 aşı uygulamasının 1 uygulaması gerçek aşı olurken, normal riskli gönüllüler bölümünde yapılan her 3 aşı uygulamasının 2 uygulaması gerçek aşı koluna randomize edildi.

Klinik çalışmalarda, 18-59 yaş arası gönüllüler gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere iki ayrı kola dahil edildiği belirtilen notta, toplam 24 merkezden 10 bin 216 kişiye en az 1 doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapıldığı bildirildi.

Bu gönüllülerden gerçek aşı koluna 6 bin 648'i dahil edilirken, 3 bin 568'i plasebo koluna dahil edildiği belirtilen açıklamada, plaseboların tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz uygulama yapıldığı aktarıldı. Açıklamada gönüllülerin yüzde 57,8'i erkek, yüzde 42,24'ünün ise kadın olduğu ve ortanca yaşın da 45 olduğu belirtildi.



"12 Şubat tarihinde tüm gönüllülerin körlüğü kırılmıştır"

Bu çalışmanın acil kullanım onayı nedeniyle körlemenin ilk olarak 14 Ocak 2021'de sağlık çalışanlarında kırılmaya başlandığı, ardından ise gönüllülerin körlemeleri 12 Şubat 2021 tarihine kadar kırılmaya devam ettiği kaydedildi.

Açıkalmada söz konusu tarihe kadar görülen semptomatik ve RT-PCR ile doğrulanmış koronavirüs  vakaları ile aşının etkililiği, yüzde 83,5 olarak hesaplandığı; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunduğu ve çalışma süresince her iki kolda da ölüme rastlanmadığı belirtildi.

Ayrıca açıklamada, ilk doz aşı sonrası ortanca takip süresi 70 gün, 2. doz aşıda ise 14 gün sonrası için ortanca takip süresi 42 gün olduğuda belirtildi.
 

Yorumlar (0)