Cilt sorunları olanlar dikkat: Saraçoğlu'ndan çok etkili maydanoz kürü tarifi...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, kronik yorgunluk, ciltte sivilce gibi rahatsızlıkların temel kaynağının ‘karaciğer’ olduğunu söyledi ve ‘maydanoz limon kürü’ tavsiye etti.

SAĞLIK 15.04.2022, 10:52 16.04.2022, 10:16
Cilt sorunları olanlar dikkat: Saraçoğlu'ndan çok etkili maydanoz kürü tarifi...

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı dijital interaktif dergi ‘Samsun E-Dergi’ye röportaj veren Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bazı hastalıklara yönelik reçetelerini paylaştı ve özel kür tarifleri verdi.

Kronik yorgunluğun nedeni karaciğer

Prof. Dr. Saraçoğlu, kronik yorgunluk, ciltte sivilce gibi rahatsızlıkların temel kaynağında karaciğerin etkili olabileceğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Karaciğerimizin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak ve bu organımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek adına önerdiğim, kitaplarımda da yer verdiğim besinlerin başında maydanoz, limon, kereviz ve enginar gelmektedir. Beslenmemizde sebzelere sıkça yer vererek ve senede 3-4 kere kür uygulayarak karaciğer sağlığımızı korumak mümkündür.”

15 günlük maydanoz liman kürü

Özellikle maydanozda, karaciğer ile cilt altındaki iltihabın dışarı atımını sağlayacak moleküller bulunulduğunu ve limonla birlikte tüketildiğinde bu moleküllerin aktif hale dönüştüğünü dile getiren Prof. Dr. Saraçoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Maydanoz limon kürü; karaciğer bağışıklık sistemi, hepatit B, karaciğer yağlanması ve sivilce gibi sorunlarda oldukça etkilidir. Kronik yorgunluk hissine, karaciğer yağlanmasına, hepatit B ve ciltte sivilce oluşumuna maydanoz-limon kürü çok faydalı olur. Maydanoz kürünü şu şekilde hazırlayabilirsiniz; 15–16 dal maydanozu saplarıyla beraber blendere atın. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar limon suyu ile yarım su bardağından biraz daha fazla su ekleyin. İki dakika bu malzemeleri blenderden geçirin. Hazırladığınız bu kürü günde bir kere sabah kahvaltısından 15 dakika önce için. 15 gün bu kürü uyguladıktan sonra 5 gün ara verin ve tekrar 15 gün daha uygulayın.”

“Çınar yaprağı kireçlenmeye karşı etkili”

Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Saraçoğlu, çınar yaprağının faydalarını da anlattı. Saraçoğlu, “Çınar yaprağındaki sekonder metabolitler kireçlenmede etkindir. Bunun dışında çınar yaprağı; bel-boyun fıtığı, epilepsi, romatizma ve uyku sorununa da iyi gelmektedir. Çınar yaprağının ağrı kesici ve antidepresan özelliği de bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki çınar yaprağı bir miktar kişinin tansiyonunu yükseltebilir. Bunun içinde çınar yaprağının tansiyon dengesini sağlamak için kuşburnu ile kullanılması gerek” dedi.

“İki nesil sonrasını etkiliyor”

Verdiği röportajda obezite konusuna da dikkat çeken Prof. Dr. Saraçoğlu, şunları söyledi: “Maalesef, büyük şehir yaşamının getirmiş olduğu katkılı ve hazır yiyecekle GDO’lu ürünlerin tüketimindeki artış obezite ve diyabet türü hastalıklarla gençlerin erken yaşta mücadele etmesine sebep olmakta. Unutmayın ki, günün sonunda ne yerseniz o, olursunuz! Şöyle ki, sizin bugün tükettiğiniz gıdaların zararları ve olumsuz etkilerinin size geri dönüşü 2 nesil sonrasına olacaktır. Yani yedikleriniz torunlarınızın bağışıklık sistemine etki edecektir. Senelerdir anlatmaya çalıştığım, dikkat çekmeye çabaladığım konu ata tohumu, bizim Anadolu topraklarımızın ayrıcalığıdır. Bizim atalarımızın, geleneksel beslenme alışkanlıklarıyla Anadolu’nun beslenme kültürünü yeniden gençlerimize kazandırmamız lazım. Ata tohumuyla üretilmiş, GDO’suz, ‘tahıl, et, meyve ve sebze’ ürünlerinin sürdürülebilir şekilde olması oldukça önemlidir.”

Yorumlar (0)