Cilt kuruluğu deyip geçmeyin! Sinsi rahatsızlığın büyük belirtisi olabilir

Cilt kuruluğu birçok insanda en fazla görülen cilt problemleri içerisinde yer alıyor. Hem verdiği rahatsızlık hem de görünüş sebebiyle günlük yaşantımızı etkisi altına alan bu kuruluklar çoğunlukla öneme alınmıyor. Fakat bazı cilt kurulukları büyük hastalıkların habercisi durumunda olabiliyor.

SAĞLIK 20.09.2022, 10:41
Cilt kuruluğu deyip geçmeyin! Sinsi rahatsızlığın büyük belirtisi olabilir

Cilt kuruluğu büyük bir oranlar kış ve sonbahar aylarında görülmektedir. Fazlalaşan cilt kuruluğu sorunlarının yalnızca soğuk havalardan meydana geldiğinin düşünülmesi cilt kuruluğu belirtisi ile ortaya çıkan hastalıkların tanısını zorlaştırıyor. Tiroid bezinin çalışmaması ve egzama gibi rahatsızlıklar da cilt kuruluklarına neden olabilmektedir. Tiroid bezinin çalışmaması çoğunlukla genetik olarak aktarılan bir olan rahatsızlıktır. Tiroidit gelişimi ardından Hipotiroidi görülme olasılığı artmaktadır. İyotlu tuzların tüketilmesi ile Hashimato tiroidit rahatsızlığında da artış görülmektedir.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?

  • Kadınlarda adet yokluğu veya azalması,
  • Erkelerde ergenlik gecikmesi,
  • Konsantrasyonun düşmesi, unutkanlık,
  • İştah fazlalığı, anormal kilo artışı,
  • Kabızlık,
  • Ses kısıklığı,
  • Terlemenin azalması,
  • Ayaklarda ve ellerde ve ödem,
  • Soğuk ortamlarda duramamak,
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk,
  • Hareketlerde yavaşlık, çabuk yorulma, halsizlik.

Hipotiroidi tedavi edilmezse ne olur?

Yetişkinlerde tanı ve tedavi ile belirtiler rahatlıkla geçebiliyorken, küçük çocuklarda ve bebeklerde erken teşhis büyük bir önem taşımaktadır. Hastalık teşhis edilmediği süre zarfında hasta ilk olarak kilo alma eğilimine girer, sonrasında ise vücut ısısında düşme yaşanır, şuuru bulanıklaşır. Bu etkilere ek olarak kabızlık da katılır. Hayatınız boyunca hipotiroidi rahatsızlığı tedavi olmazsa tiroit eksikliğine bağlı olarak gelişen metabolik problemlerin sürdürülmesi sonucunda, damar sertliği, hipertansiyon, pıhtı oluşumu, kalp yetmezliği ve kalpte büyüme gibi daha büyük sorunları ortaya çıkabilir.

Hipotiroidi beslenme önerisi

Bireyler, sodyum veya yağ yönünden yüksek olmayan dengeli ve çeşitli bir diyet uygulamalıdır.

Hipotiroidi olan kişiler protein açısından zengin besinler tüketmelidir. Araştırmalar, daha fazla protein barındıran diyetlerin metabolizma hızını yükselttiğini ortaya çıkarmıştır.

Ilımlı seviyelerde karbonhidrat alınmalıdır. Karbonhidrat tüketimi hususunda fazlaya kaçmamak sağlıklı bir kilo açısından oldukça önemlidir. Çok az karbonhidrat alımı sağlamak ise tiroid hormon düzeyini düşürebildiği için ketojenik bir diyet uygulamaktan uzak durulmalıdır.

Kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi kompleks karbonhidratlar içerisinde barındırdığı diyet lifi sayesinde oldukça zengin gıdalardır. Kişinin kendisini daha doygun hissetmesini sağlayarak daha düşük kalori almaya destek olacaktır.

Normal tiroid çalışması adına diyet noktasında yeteri kadar iyot alımı sağlanmalıdır. Dengeli şekilde uygulanacak bir diyet yapmak, ek iyot alma gereksinimini ortadan kaldıracaktır. Çok yüksek iyot alımı yapmak ise bazı kişilerde hipertiroidiye sebep olabilir.

Hipotiroidi beslenme tedavisi noktasında ise kilo alımına zemin hazırlayacak olan şekerli, işlenmiş ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

Yorumlar (0)