Cilt kanserine karşı ayna karşısında düzenli muayene önerisi

Prof. Dr. Borlu, çok tehlikeli bir kanser çeşidi olan deri kanserinin görülme yaşının 50-60'lardan 30'lara kadar düştüğünü, kolay belirti vermemesi sebebi ile düzenli olarak ayna karşısında vücutta beliren benleri kontrol etmenin büyük önem teşkil ettiğini söyledi.

SAĞLIK 07.06.2021, 00:54 07.06.2021, 17:41
Cilt kanserine karşı ayna karşısında düzenli muayene önerisi

Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Borlu, her sene deri kanseri (melanom) hususunda farkındalık oluşturmak maksadıyla etkinlikler düzenlediklerini, 'melanom tarama günü' yaptıklarını fakat salgın süreci nedeniyle daha kısıtlı etkinliklerle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

"Ayna karşısındaki muayene çok önemli"

Borlu, melanomun çok ciddi bir kanser türü olduğunu vurgulayarak, "Normal deriden veyahut benlerden oluşabilen, deriye renk veren hücrelerden kaynaklanan, çok hızlı yayılan, kısa sürede engellenebilen bir kanser çeşididir. Sıradan bir ben gibi görülen melanom, hem kadınlarda hem de erkekler rastladığımız çok öldürücü bir kanserdir." şeklinde konuştu.

Vücutta beliren yeni benleri kontrol etmenin erken teşhis yönünden büyük önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Borlu, şöyle konuştu:

"Erken dönemde küçük bir operasyonla dahi tedavi edilebiliyor. Geç dönemde ise tedavisi mümkün olmuyor. Kanama ve ağrı gibi belirtiler de geç dönemlerde görülüyor. Bu sebeple de erken teşhisi çok zor oluyor. Ayna karşısında vücuttaki yeni benlerin muayene edilmesi gerekiyor. Çok sayıda beni olan kişilerin de yılda bir defa deri muayenesine girmesi, benlerinde simetrik olmayan görünüm, kenar çizgilerinde düzensizlik, çok sayıda renk, değişiklik veyahut büyüme olduğunda da cilt doktoruna başvurmaları son derece önemlidir."

"Güneş ışığı, riski artırıyor"

Melanomun genel itibarıyla ileri yaşlarda görüldüğünü kaydeden Borlu, yanlış uygulamalar ve güneşlenme alışkanlıkları sebebi ile hastalığın görülme sıklığının genç yaşlara kadar düştüğünü dile getirdi.

Borlu, yüksek oranda güneş ışığına maruz kalmanın melanoma yakalanma riskini yükselttiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Görülme yaşı 30'lara kadar düştü. Elbette genetik yatkınlık da çok önemli. Güneşe maruz kalmak, açık tenli olmak, çocuk yaşta güneş yanığı oluşup oluşmaması, ailede melanom görülüp görülmemesi gibi çok sayıda faktör etkili oluyor. Yüksek oranda güneş ışığına maruz kalmak ise inkar edilemez bir faktör. Bunu toplam güneş ışığı miktarı olarak değil de belli dönemlerde çok yoğun bir şekilde güneş ışığına maruz kalmak gibi düşünebiliriz. Bu yüzden yaz mevsiminde 11.00-15.00 saatleri arası güneş ışığına maruz kalmamak gerekiyor. Söz konusu saatler arası güneşlenmeyi cilt doktorları olarak kesinlikle tavsiye etmiyoruz."

Yorumlar (0)