Çift maske kullanımına ilişkin önemli uyarı: "Tehlikeyi arttırıyor"

Salgın süreciyle beraber sokağa çıkarken takmak zorunda kaldığımız maskeler, kapalı kalan ciltlerde ‘sivilce’ tehlikesini artırmaya başladı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Özkapu, ciltlerin bu kadar fazla kapalı kalmadıkları için, ‘mekanik akne’ ile tepki verdiğini belirtti.

SAĞLIK 06.03.2021, 12:53 07.03.2021, 09:38
Çift maske kullanımına ilişkin önemli uyarı: "Tehlikeyi arttırıyor"

Yaklaşık 1 yıldır pandemi hastalığı olarak mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınıyla beraber, sokağa çıkarken maske takılması zorunlu kılınıyor. Bir çok kişi ise, daha çok önlem olması adına, sokağa çıkarken çift maske takıyor. Ancak çift maske takanlara, Kent Alsancak Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Özkapu’dan sivilce uyarısı geldi. Genç ve ya yaşlı pek çok kişi, maskeler nedeniyle ergenler gibi sivilcelerle uğramak zorunda kaldı. Özkapu, yüz cildimizin, hayat boyunca bu kadar kapalı tutulmadığı için bir tepki verdiğin belirtilirken, yüzün ‘mekanik akne’ çıkardığını belirtti.

Tamamen kapalı olan yüzler mekanik akne çıkarıyor

Kademeli bir şekilde yeniden normalleşme sürecine geçildiği şu günlerde; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulurken, bir yandan da artık sokağa çıkarken ‘çift maske’ takılması da önerildi. Ancak özellikle çift maske takılması, yüzün tamamen kapalı kalmasına ve dün ışık alamamasından kaynaklı sivilce çıkartabileceğini belirtti. Tek maske kullanılırken de aynı sorunların olduğunu belirten Özkapu, ancak çift maskeye geçildiğinde oranın daha da arttığını belirtiyor. Özkapu ayrıca burun, çene ve yanaklarda da maskeye bağlı akneler belirdiğini söylüyor.

Aknelerin kötüleşmesi durumunda bir dermatoloğa başvurulmalı

Aknelerin maske ile cilt arasındaki sürtünme, ısı ve nemden kaynaklı olduğunu söylüyor. Bunun da yüzdeki gözenekleri tıkadığını söyleyen Özkapu, bakterileri artırdığını belirtiyor. Özkapu ayrıca, mekanik aknelerin engellenmesi için de bazı önerilerde bulundu. Yüzün her gün kurutmayan bir temizleyici ile temizlenmesi gerektiğini belirten Özkapu; makyajın azaltılmasını ve maskelerin pamuklu, yıkanabilir doğal kumaşlı, cildi fazla sıkmayan ve tam kavrayan bir maske olması gerektiğini söyledi. Beslenmeye ve su tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özkapu, daha ciddi tehlikelere karşı hastaların bir dermatoloğa başvurmasını söyledi.

Yorumlar (0)