Cep telefonuyla tuvalete girenlere kötü haber

Doç. Dr. Sebahattin Çelik, tuvalette geçirilen zamanın yurttaşlar arasında basur olarak da bilinen hemoroidi tetiklediğini belirtti.

SAĞLIK 16.09.2021, 19:11 17.09.2021, 13:51
Cep telefonuyla tuvalete girenlere kötü haber

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, basın mensuplarına, 'Akıllı Telefonların Hemoroit Hastalığı ile İlişkisini İncelemek' adlı bilimsel çalışmalarının hem uluslararası hem de ulusal platformda beğeni aldığını söyledi.

"50 yaş üstünde yaygın olarak görülüyor"

Üç senelik geçmişe sahip çalışmalarının uluslararası dergilerde yayımlandığını aktaran Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Hemoroit oldukça yaygın bir hastalık. 50 yaş üstü bireylerin yüzde 60'ında görülüyor. Aynı şekilde, cep telefonu da artık herkeste var. Bazı hastalarımızın akıllı telefonlarını kullanırken tuvalete gittiklerini gözlemledik. Bize başvuran hastalar, 'Cep telefonuyla tuvalete gidiyorum.' deyince bu durumu araştırmak istedik."

"Risk faktörü oluşuturuyor"

Anketlerine katılan 1684 birey üzerinde bu çalışmayı yaptıklarını söyleyen Çelik, şöyle devam etti:

"Hemoroidi olan 882 kişi ve olmayan 802 kişi çalışmaya dahil edildi. İlginç neticelere ulaştık. Cep telefonuyla tuvalete gidenlerin sayısı bir hayli fazla. Cep telefonuyla lavaboya gidenlerin çok daha fazla vakit geçirdiğini belirledik. Uzun süre tuvalette kalmak, anal bölgede uzun süreli basınca sebep oluyor. Bu durum da hemoroit için risk faktörü oluşturuyor. Hasta grubunun yüzde 50'si akıllı telefonuyla tuvalete gidiyor."

"En fazla 5 dakika sürmeli"

Doç. Dr. Çelik, normal koşullarda tuvalette en fazla 5 dakikalık bir zaman geçirildiğini fakat cep telefonuyla lavaboya gidenlerin daha uzun süre boyunca lavaboda kaldığına işaret ederek, "Cep telefonuyla lavaboya gitme alışkanlığı hemoroit oluşturabiliyor. Bulgularımız bunu net bir şekilde destekliyor. Yurttaşların cep telefonuyla tuvalete girmesi sağlık yönünden çok önemlidir." diye konuştu. 

Yorumlar (0)