Çarpıntı, kalp hastalıklarının belirtisi olabilir

Kalp çarpıntılarının endişe verici boyutta olsa da, genel itibarıyla zararsız olduğunu dile getiren kardiyolog Doç. Dr. Selim Topçu, ender durumlarda, düzensiz kalp atışının, tedavi gerektirebilecek önemli bir kalp rahatsızlığının göstergesi de olabileceğini belirtti.

SAĞLIK 01.03.2021, 00:54
Çarpıntı, kalp hastalıklarının belirtisi olabilir

Kalp çarpıntısı nedir?

Kalp çarpıntısı, çarpan veya hızlı atan bir kalbe sahip olma durumudur. İlaç, egzersiz, stres veya ender olarak tıbbi bir durum bunu teşvik edebilir. Kalp çarpıntılarının endişe verici boyutta olsa da, genel itibarıyla zararsız olduğunu dile getiren kardiyolog Doç. Dr. Selim Topçu, “Ender durumlarda, düzensiz kalp atışı (aritmi) gibi tedaviyi mecbur kılacak daha ciddi bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabiliyor. Çarpıntıyı tarif etme ve hissetme şekli kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Boynunuzda, boğazınızda ve göğsünüzde kalp çarpıntısını hissedebilirsiniz. Dinlendiğinizde veya aktif olduğunuzda meydana çıkabilir. Hastalar çarpıntı sırasında kalbin çalışma şeklini bazen hiç atmıyormuş gibi, kalp hızlı bir biçimde titriyormuş gibi, çok hızlı bir şekilde atıyormuş gibi ya da tepe taklak olup yuvarlanıyor gibi, değişik biçimlerde tarif edilebilir.” dedi.

Kalp çarpıntısında ne zaman doktora gidilmeli?

Çok sık görülmeyen ve yalnızca birkaç saniye devam eden çarpıntıların genel itibarıyla değerlendirilmesine gerek olmadığını dile getiren Topçu, “Sık sık görülen çarpıntılar varsa ve bir kalp hastalığı mazisi varsa, kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Çarpıntının sebebi olarak çok daha ciddi bir kalp sorunu olup olmadığını görmek için holter ve EKG gibi testlere girmek gerekebilir. Kalp çarpıntısına ek olarak; göğüs ağrısı, bayılma, göğüste rahatsızlık hissi, şiddetli baş dönmesi ve şiddetli nefes darlığı gibi şikayetler eşlik ediyorsa, ivedilikle bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)