Çarpıcı araştırma: Bu durum rahim kanserini tetikliyor

ABD ve İngiltere'nin yanı sıra 5 ülkeden toplam 120 bin kadının katıldığı bir araştırmada, fazla kilonun rahim kanseri oluşma ihtimalini ciddi derecede artırdığı ortaya koyuldu.

SAĞLIK 19.04.2022, 23:34
Çarpıcı araştırma: Bu durum rahim kanserini tetikliyor

İngiltere medyasında yer alan habere göre, CRUK (İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı) tarafından finanse edilen araştırmaya, İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkeden toplam 120 bin kadın iştirak etti.

Araştırma neticesine göre, 1,65 metre boyundaki bir kadının, sağlıklı sayılabilecek bir kilonun 12,7 kilogram üstünde olması kanser ihtimalini neredeyse iki katına yükseltiyor.

CRUK, sağlıklı sayılabilecek bir kilonun 13 ayrı kanser olasılığını azaltabileceğinin altını çizerek hormonlar ve genlerin diğer risk faktörleri arasında bulunabileceğine işaret etti. 

Yağ hücrelerinin kansere yol açtığı iddia ediliyor

Bir teoriye göre, yağ hücrelerinin, diğer tüm hücrelere daha sık bölünmeleri için sinyaller ileterek kansere yol açtığını belirtiliyor.

Bazı meme kanserlerinin gittikçe büyümesi ile yağ hücrelerinin salgıladığı kadınlık hormonu östrojenin arasında ilişkili olduğu ileri sürülüyor.

Bristol Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yönetilen CRUK araştırması, 'rahim kanseri ve yağ arasındaki ilişkiyi açıklayan en önemli çalışmalardan biri' olarak nitelendiriliyor.

Zararlı hormonlara karşı ilaç kullanılması umuluyor

Bilim insanları, araştırmacıların ilerleyen dönemde kanser gelişme ihtimali taşıyan insanlarda bu hormonların düzeylerini düzenlemek için çeşitli ilaçlar kullanabileceğini umut ediyor.

Araştırmanın koordinatörü Dr. Emma Hazelwood, gerçekleştirdiği açıklamada, "Yapılan bu çalışma, obezitenin kansere nasıl yol açtığını ve bununla mücadele etmek için neler yapılabileceğini tam anlamıyla ortaya çıkarmak için genetik araştırmaların nasıl kullanılabileceğine ilişkin ilginç bir ilk adım." yorumunda bulundu.

CRUK'den Dr. Julie Sharp ise "Bu tarz araştırmalar, obezite veyahut aşırı kilonun İngiltere'de ikinci en büyük kanser sebebi olduğu gerçeğini destekliyor ve sebebini tespit etmeye başlamamıza yardım edebilir." sözlerini sarf etti.

Sharp, bunun ilerleyen yıllarda kanserin nasıl engellenebileceğinin ve tedavisinin sağlanabileceğinin ortaya çıkarılmasında çok ciddi rol oynayacağını vurguladı.

İngiltere'de her 36 kadından birinde rahim kanseri tespit ediliyor ve bu kanser, teşhisi yapılan 4 kişiden birinde menopozdan önceki dönemde oluşuyor.

Yorumlar (0)