Canan Karatay'dan kebap tüketimine yeşil ışık! Bir şartla...

Kalori hesabının eski yıllarda kaldığını kaydeden Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yağların kalorisinden korkmamak gerektiğini aktardı. Şeker hastalığının sebeplerine ilişkin konuşan ünlü kardiyolog, kebap tüketimiyle ilgili görüşlerini de paylaştı.

SAĞLIK 01.09.2022, 11:13 Hakan Öksüz
Canan Karatay'dan kebap tüketimine yeşil ışık! Bir şartla...

Obeziteye karşı verdiği mücadele ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, kebap tüketimiyle ilgili görüşlerini paylaştı. Adana'nın bir kebab cenneti olduğunu ve bölgedeki yemeklerin çok lezzetli olduğunu dile getiren ünlü kardiyolog, "Ne kadar isterseniz o kadar kebap yiyebilirsiniz. Yanından bulgur pilavı veya ekmek yememek şartıyla." ifadelerini kullandı.

Vücutta biriken karbonhidrat fazlasının şekere dönüştüğünü ve yağlanmaya yol açtığını kaydeden Karatay, "Fazla yağlar, birçok hastalığın yolunu açan hormonların üretilmesine neden oluyor. Beyin damarlarının tıkanması, kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklar, fazla yağlanma nedeniyle gerçekleşiyor. Şeker ve yağ tüketimi kalori fazlasına sebep oluyor. Bunun sonucunda da şişmanlık geliyor." dedi.

"Kalori hesabı eskide kaldı"

Kalori hesabı yapmanın gerekli olmadığını ve 1980'li yıllarda kaldığını belirten Karatay, "Kan şekerini ne yükseltir? Tatlı, ekmek, patates, şeker, pirinç ve gazlı içecekler. Bunları zehir olarak görmek lazım. Bunların sistemde uzun süre kalmaması için vücut harekete geçiyor. Vücut, pankreastan salgılanan insülin hormonu ile kendini korumaya çalışıyor. Bu hormon, kan şekerini trigliseride dönüştürerek sistemden uzaklaştırıyor. Dolayısıyla insülin hormonunun salgılanmasına yol açan her şey zehirdir." ifadelerini kullandı.

"Bu yağları tüketin, kilo verin"

Bazı besinlerin insülin hormonu salgılatmadığını aktaran Prof. Dr. Canan Karatay, "Balık yağı, köyde üretilen tereyağı ve sızma zeytinyağı sağlıklıdır. Bunlar, insülin hormonunun salgılanmasına neden olmaz. Dolayısıyla kalorisinden korkmadan tüketilebilir. Bunun gibi sağlıklı yağlar, vücutta yağ fazlasına yol açmaz. Aksine kilo verdirir. Yani bu sağlıklı yağları tüketerek yağlardan kurtulmanız mümkündür. Çünkü hem tokluk hissi uyandırır hem de uzun süreli enerji verir." dedi.

Şeker hastalığı genetik mi?

Karatay, şeker hastalığına ilişkin sorulara da yanıt verdi. Şeker hastalığının genetik olmadığını aktaran Karatay, "Bu hastalık, fazla şeker tüketimi nedeniyle ortaya çıkıyor. Kalıtımsal olarak bebeğe geçmiyor. Peki neden aile üyeleri arasında görülüyor? Bunun sebebi, ailedeki genel tüketim alışkanlığıdır. Çocuk, anne ve babasından ne görürse onu yapıyor. Bu kötü beslenme alışkanlıkları, aynı aileden birden çok kişinin şeker hastası olmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)