Çamı bilmeyen yok! Peki sakura ne demek?

SAĞLIK 22.05.2020, 12:00
Çamı bilmeyen yok! Peki sakura ne demek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başakşehir'deki şehir hastanesine "Çam ve Sakura" isminin verileceğini söyleyince arama motorlarında en çok aranan kelime "sakura ne demek?" oldu. "Sakura ne demek?" aramasının en tepede olması Sakura'nın bir ağaç olup olmadığının da pek bilinmediğini ortaya koydu. Çok azımızın bildiği sakuranın, çam ile birlikte o kadar güzel bir anlamı var ki!

Türk-Japon dostluğunun yeni halkası olan "Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi" sadece modern oluşuyla değil, ismiyle de dikkat çekti.

Hayatı simgeleyen iki ağaç olan "çam ve sakura"nın birlikte anlam bütünlüğü bulunuyor. Çam "güç, dayanıklılık ve 4 mevsimlik" yönüyle ön plana çıkarken; Japonların "hayatın mucizesi" dedikleri "sakura" ise çiçek açması baharı müjdelerken "yaşam döngüsünü" simgeliyor.

Sağlık merkezi olmaya aday

Türkiye'nin en önemli sağlık merkezlerinden biri olmaya aday olarak değerlendirilen Başakşehir'deki dev şehir hastanesine adını veren ve "yaşamı" simgeleyen "çam ve sakura" ağaçları, ismiyle hastalara da moral ve şifa kaynağı olacak.

Erdoğan ve Şinzo Abe birlikte açtı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de video konferans yöntemiyle katıldığı törenle dün tam kapasite hizmete açılan şehir hastanesinin adı da sahip olduğu birçok özelliği gibi dikkati çekiyor.

Tüm hastalıkların tedavisi var

Türk-Japon ortaklığıyla inşa edilen ve başvuran hastaların sağlıkla ilgili sorunlarının tamamının tek bir merkezde çözülmesine imkan sunan şehir hastanesi, "çam" ve "sakura" kelimelerinin eklendiği yeni ismiyle şifaya vesile olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde, çam ve sakura ağaçlarının Türk-Japon dostluğunu simgelediğine vurgu yaparak hastanenin adının anlamına ilişkin şu detaylı açıklamayı yapmıştı:

"Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz.

Hastanemizin adını iki ülkenin iş birliğine yaraşır şekilde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik.

Yine ismiyle müsemma olması için hastanemizin çevresindeki 15 dönümlük alanı binden fazla çam ve baharın müjdecisi kiraz çiçeği sakura ağacıyla donattık, donatmaya da devam edeceğiz."

Sakura ağacı ile Japon kiraz çiçeği aynı mı?

Çam tamam ama pek çok kişinin anlamını merak ettiği sakuraya ilişkin bilgileri derleyen Anadolu Ajansı muhabiri, çamın da bilmediğimiz yönlerini araştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın törende "İnşallah sakuranın o farklı renklerdeki çiçeklerini göreceğimiz zamanlar var. Gerçi bizim erguvan gibidir sakura. 15-20 gün kadar bu çiçekler kalır ama yeşilini muhafaza eder." ifadeleriyle bahsettiği sakura, Türkiye'de "Japon kiraz çiçeği" ismiyle tanınıyor.

Sakura, Japonların ulusal simgelerinden

Japonların "hayatın mucizesi" olarak tanımladığı, meyve vermeyen bir kiraz ağacı olan sakura, Japon kültüründe büyük bir öneme sahip bir ağaç, aynı zamanda Japonların ulusal simgelerinden biri.

Japonya'da baharın müjdecisi sakura çiçekleri olurken, genel olarak yaşam döngüsünün bir temsili olarak da değerlendiriliyor.

Japonlar için oldukça önemli olan sakura ağacının çiçekleri mart ayının son haftası ile nisanın ilk haftası açıyor. Çiçeklerin açtığı bu dönem Japonya'nın en çok turist ağırladığı, Japonların da kendilerini yenilediği dönemlerden.

Mevsimlere yenilmeyen ağaç: Çam

Tüm Türkiye tarafından çok iyi bilinse de çamı da detaylandırmakta yarar var. Çam ismi Türkiye'yi sembolize etmek üzere hastane tabelasındaki yerini aldı ama ayrıntıların pek de bilindiğini söylemek mümkün değil.

Çam, pinaceae (çamgiller) familyasından pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen isim. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Çam çok sağlıklıdır, kalıcıdır. Onun için mevsim koşulu diye bir şey yok. Dört mevsim diridir." sözleriyle bahsettiği çam ağacının, sonbaharda da yaprakları dökülmüyor.

Çam yerine "çınar" da olabilirdi!

Türkiye'deki en yaygın tür olan çam ağacı, güçlü yapısı ve dört mevsim yeşil kalabilmesiyle tıptı çınar ağacı gibi uzun yaşamı sembolize ediyor. Yurtta, sarıçam, karaçam, Halep çamı, kızılçam ve fıstık çamı türleri bulunuyor.

Yorumlar (0)