Buz yanığı bilinenden de tehlikeli

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Zereyak, yaygın olarak soğuk ısırması olarak bilinen buz yanığının uzuv kaybı kadar ciddi sonuçları olabildiğini söyledi.

SAĞLIK 18.01.2020, 13:28 18.01.2020, 17:16
Buz yanığı bilinenden de tehlikeli

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Zereyak, buz yanığına, halk arasındaki adıyla "soğuk ısırması"na çoğunlukla yaşlı ve küçük çocuklarda rastlandığını söyleyerek, "Buz yanığı özellikle bizim coğrafyamızda, sert kış koşullarında biraz daha sık karşılaşabileceğimiz bir durum olabilir. Tabi risk faktörleri var. Bunlardan önemli bir kısmı da özellikle yaşlı ve küçük çocuklar ya da belli bir kronik hastalığı olan örneğin diyabet, dolaşım problemi gibi hastalarda daha sık gördüğümüz bir durum. Aslında sıcak veya kaynar su yanığından çok fark yok. Soğuk ile temasla birlikte cilt bütünlüğünün bozulması diyebiliriz. Daha derin de olabilir.” diye konuştu.

Ciddi sonuçlar doğruyor

Zereyak, buz yanığının küçümsenebilecek bir rahatsızlık olmadığını ve uzuv kaybı kadar ciddi sonuçları olabileceğini anlatarak, “Belirtilerini kabaca güneş yanığına benzetebiliriz. Etkilenen bölgede kızarıklık olur. Küçük küçük bül dediğimiz su kabarcıkları oluşabilir. Hissizlik, karıncalanma ve ağrı buna benzer bulgular olabilir. Hafife alınacak bir şey değil. Genellikle uç taraflarda parmak ve ayakuçlarında olabilir. Uzun süre maruz kalınırsa uzuv kaybetmeye kadar varabilir.” ifadelerini kullandı.

Isıtmaya çalışmak yanlış

Zereyak, buz yanığı olan hastaya yapılan ilk müdahalenin sıcak ile yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Fizik muayene ya da bizim şimdiye kadar bilgi ve tecrübemizle tanıyı koyabiliriz. Burada önemli olan bazı kritik noktalar var. Biz bu tedaviye başlamadan önce hasta ilk olarak buz yanığı gibi bir şeyle karşılaştığında kendi üzerine düştüğü birkaç görev var. Hasta kesinlikle buz yanığının olduğu kısmı sert şekilde ovmamalıdır. Ovarak ısıtmaya çalışmamalıdır. Çünkü hasar oluşturabilir. İlk yapılması gereken durum soğukla temasın kesilmesidir. Eğer ıslak bir kıyafet varsa değiştirilmelidir. Direk sıcakla temas edilmemelidir. Daha çok kuru battaniye tarzı şeylerle üstünü örtmek daha yerin de olacaktır. Etkilenen bölgesini direk sıcakla temas ettirmeyip biraz daha sıcaklığı nispeten 30-35 derece olan suya sokulabilir. İlk başta yapılması gereken önlemler sonrasında ağrı devam ediyorsa ya da cildin rengi tamamen beyazlaşmışsa, oluşan kabarcıkların içi kanla dolmuş ya da bizim apse dediğimiz iltihabi bir olaya evrilmişse, hasta hiç hissetmiyorsa bu durumlarda doktora başvurulmalıdır.” diyerek bilgi verdi.

Yorumlar (0)