Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına "koronavirüs" uyarısı!

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Çin'de ortaya çıkan ve SARS'a benzeyen yeni tip koronavirüs hakkında Türk vatandaşlarına uyarı yaptı. 

SAĞLIK 23.01.2020, 13:41 23.01.2020, 14:54
Büyükelçilikten Türk vatandaşlarına "koronavirüs" uyarısı!

Çin'in Vuhan kentinde başlayan ve şiddetli akut solunum yolu sendromuna (SARS) benzeyen yeni koronavirüs (2019-nCoV), ülke çapında 25 farklı eyalete sıçradı. 571 kişiye bulaşan virüs nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı ise 17 oldu.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, virüsün ülkenin Wuhan kentinde ortaya çıktığını, Çin ile komşu ülkelerinde vaka sayısının artış gösterdiğini bildirdi. 

Yeni virüsün zatürreye neden olduğu, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlarının bulunduğu, sağlık problemine sahip olan yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha ciddi düzeyde etkileyeceği hatırlatılan açıklamada, "Yeni virüsün nezle gibi olağan solunum yolu hastalıkları ile şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açan koronavirüs ailesinden olduğu belirlenmiştir." denildi. 

Birçok uyarı yapıldı

Söz konusu açıklamada, Çin'de yaşayan ve buraya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarına kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmalarına ve açık havada koruyucu maske takmalarına yönelik uyarıda bulunuldu.

Vatandaşların, ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomlar gösteren hastalarla temas halinde olmamaları, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kısımlarını kapatmaları ve kullandıkları mendilleri sürekli değiştirmeleri gerektiği kaydedilen açıklamada, canlı hayvanların bulunduğu çiftlik, pazar ve kesimhanelere yaklaşılmaması, canlı veya ölü hayvanlara temas edilmemesi, et, balık ve yumurta benzeri hayvansal ve su ürünlerinin iyi pişmiş olarak tüketilmesinin önemine dikkat çekildi.

Açıklamada, ayrıca vatandaşların ellerini su ve sabunla sürekli ve özenle yıkamaları, seyahat esnasında yanlarına el temizleme jeli benzeri dezenfektan almaları, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomların görülmesi durumunda derhal doktora başvurmaları gerektiğini ifade edildi. 

Resmî açıklamalar dikkate alınmalı

Diğer yandan, Çin’de yaşayan Türk vatandaşlarının, Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) resmî açıklama ve uyarılarını yakından takip etmeleri gerektiği vurgulandı. 

Açıklamada, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'ne hafta içi her gün mesai saatlerinde (09.00-12.30 / 14.00-18.00) "+86 10 65 32 17 15" numaralı telefonu arayarak, mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde ise "+86 152 01 30 94 12" numaralı nöbetçi telefonundan ulaşılabileceği kaydedildi.

Diğer bir iletişim adresi olarak da "embassy.beijing@mfa.gov.tr" verildi. Ayrıca, Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne 7 gün 24 saat "+90 312 292 29 29" numaralı telefondan erişim sağlanabileceği hatırlatıldı. 

Yorumlar (0)