Büyükbaba ve büyükannesi fazla kilolu olan çocuklar risk altında

Gerçekleştirilen bir araştırmada, fazla kilolara sahip büyükbaba ve büyükannesi olan çocukların obezite hastalığına yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

SAĞLIK 24.01.2022, 19:39 25.01.2022, 17:15
Büyükbaba ve büyükannesi fazla kilolu olan çocuklar risk altında

Filipinler medyasında yer alan habere göre, bilim insanları, fazla kilolara sahip büyükbaba ve büyükannesi olan çocukların kilo durumu arasındaki bağa ilişkin çalışma yaptı.

Çalışma çerçevesinde, 17 ülkeden 238.771 kişiyi kapsayan 25 araştırma detaylı bir şekilde incelendi.

Uzmanlar, çalışmalardan edindikleri veriler doğrultusundan, hem yetiştirilme esnasında hem de biyolojik olarak çocukların obezite ile karşı karşıya kalma riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Risk iki kat artıyor

Obezitenin anne ve babanın genleri vasıtasıyla kuşaklara aktarılabileceği ifade edilen çalışmada, büyükbaba ve büyükannelerin kilo durumunun, evlerinde hangi yemeklerin yendiğine ve ne miktarda yenileceğine dair seçimlerinin, torunlarının kilosunu direkt olarak etkileyebileceği kaydedildi.

Bilim insanları, büyükbaba ve büyükanneleri aşırı kilolu olan çocukların, normal kiloya sahip büyükbaba ve büyükannelere nazaran obez olma ihtimalinin iki kat fazla olduğunu belirtti.

Araştırmada, hayat tarzının, yeme alışkanlığının ve çevresel faktörlerin, çocukları obeziteye yatkın hale getirmekte kilit rol aldığı bildirildi.

Uzmanlar, obezite rahatsızlığının sadece ebeveynden çocuğa değil, kuşak kuşağa atlamak suretiyle büyükbaba ve büyükanneden de toruna aktarılabileceği yorumunda bulundu.

DSÖ'ye göre 5 yaşın altında 39 milyon çocuk obezite hastalığı ile burun buruna.

Yorumlar (0)