Büyük kardeşler çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?

Çocukluk dönemini nasıl geçirdiğimiz karakterimizin oluşması için oldukça önemli olabiliyor. Bazı uzmanlara göre kişiliğimizin gelişmesi özellikle ilk 6 yaşta insanlarla kurulan iletişime bağlı. Buna paralel olarak Almanya’da son günlerde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre büyük kardeşi olan çocukların ileri yaşlarda psikolojik ve davranışsal olarak bu durumdan olumlu anlamda etkilendikleri görüldü. Peki, büyük kardeşi olmak çocuklar için neden bir avantaj? Detaylar haberin ayrıntısında yer alıyor…

SAĞLIK 18.06.2022, 10:58 21.06.2022, 10:25
Büyük kardeşler çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?

Ailemiz hayatımızın bütün alanlarını etkileyerek ve hayatımızdaki en önemli parçaların başında yer alıyor. Özellikle çocukların aile ile geçirdikleri zaman ve aileden aldıkları eğitim kişiliklerinin oluşmasını ve ileri yaşlarda nasıl bir birey olacaklarını yakından etkiliyor. İleri yaşlarda psikolojik sorunlar yaşayan insanların büyük bir kısmı çocuklukta da sorunlar yaşamış insanlardan oluşuyor. Yapılan birçok araştırma özellikle çocukluğun ilk 6 ila 10 yılında ailenin kişinin karakterini oluşturmada büyük bir etkisinin olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre çocukların kişiliğinin ve karakterinin oluşmasında sadece ebeveynleri ile olan iletişimleri değil, kardeşleri ile olan iletişimleri de etkili olabiliyor.

Hamilelik döneminden 10 yaşına kadar incelendi

Almanya'da Liepzig Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmada 330'un üzerinde anne ve çocukları hamilelik döneminden başlayarak 10 yaşına kadar incelendi. Gerçekleştirilen çalışmada annelere anketler doldurtularak stres seviyelerinin yanı sıra çocuklarının davranışlarını nasıl değerlendirdikleri saptanmaya çalışıldı. Araştırmayı gerçekleştiren ekip ilk olarak çevre koşullarının ve sosyal durumların gebelik süresi boyunca annedeki stres seviyesini ve bu stres seviyesinin çocuklardaki davranışı uzun vadede nasıl değiştirdiği üzerine odaklandı. Araştırma ekibi bunun yanı sıra kardeşi olan çocuklarda kardeşlerin stres seviyesini azaltıp çocuğun psikolojik sağlığına olumlu anlamda katkıda bulunarak ya da annede yaşanan strese dolaylı olarak bir engel olarak diğer çocukta ortaya çıkan davranışsal problemler üzerinde bir etkisi olup olmadığını inceledi. Araştırmaya konu olan şey kısaca ifade etmek gerekirse büyük kardeşi olan bir çocuğun bu durumdan davranışsal olarak olumlu ya da olumsuz olarak etkilenip etkilenmediğiydi.

Yetersiz sosyal alanlar annedeki stres seviyesini artırıyor

Yapılan araştırmada annenin ikamet ettiği bölgede yeterli sayıda sosyal alan bulunmaması gibi durumların hamlelik süresinde annenin stres seviyesini arttırdığını gösteriyor. Bununla birlikte hamilelik süresinde stres seviyesi artan ve endişe ve kaygı hisseden anneleri, çocukları 7 ila 10 yaşları arasına geldiğinde çocukları hakkında davranışsal problem yaşandığına dair daha sık bildirimde bulunuyor. Liepzig Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olan ve Evrimsel İnsanbilimi alanında çalışmalarını sürdüren Federca Amici de doğum öncesinde ve hamilelik süresinde yaşanan stresin üzerinden uzun yıllar geçse bile çocuk davranışı üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade etti. Federica Amici ayrıca hamilelik süresince annelerin stres seviyelerini azaltmaya ve refah seviyelerini artırmaya yönelik politikaların uygulanması gerektiğini, böylelikle gelecekte psikolojik olarak daha iyi çocuklar ve bireyler yetiştirilebileceğini aktardı.

Büyük kardeşi olan çocuklar gelişmiş duygusal beceriler kazanıyor

Araştırmada elde edilen bir diğer bulguya göre büyük kardeşi olan çocukların davranış problemi sergileme olasılıklarının daha düşük olması. Çalışmanın koordinatörlerinden olan Gunda Herbeth ağabeyi ya da ablası olan kişilerin davranışsal sorunlar yaşama olasılıklarının daha düşük olduğunu bu nedenle kardeşlerin sağlıklı bir çocuk gelişimi için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Araştırmayı yürüten ekip ağabey ve ablaların çocuk davranışları üzerindeki etkisinin nedenini de sorgulamaya başladı. Verilebilecek olası cevaplar arasında büyük kardeşleri ile iletişimde bulunan çocukların sorun çözme becerilerinin gelişebileceği ve bununla birlikte daha gelişmiş duygusal beceriler kazanabileceği yer alıyor. Bu durumlar küçük kardeşin duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesi anlamına geliyor.

İkinci çocuk ebeveynler için de avantaj

Öte yandan büyük kardeşe sahip olmak ebeveynler için de faydalı olabilir. Zira daha önce çocuğu olmuş ebeveynler bu konuda tecrübeli oldukları için bir çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği, pedagojik olarak nasıl iletişime geçilmesi gerektiği ve sorunlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği gibi konularda ikinci ya da sonraki çocuklara daha bilinçli bir şekilde yaklaşabilirler. Daha tecrübeli hale gelen ebeveynler böylelikle sonraki çocuklarında daha sağlıklı bireyler yetiştirebiliyor.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)