Burun estetiği ameliyatında belirleyici unsura dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Burun estetiği ameliyatı birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan estetik operasyonlarından bir tanesi olarak görülüyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Veli Çetinaslan, söz konusu operasyonda hangi yöntemin kullanılacağı ile ilgili belirleyici birkaç unsurun olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 29.11.2022, 14:16 29.11.2022, 15:35
Burun estetiği ameliyatında belirleyici unsura dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Nazoplasti ya da rinoplasti, halk arasında kullanılan ismi ile "burun estetiği" birçok kişi tarafından merak edilen konular içerisinde görülüyor. Tıp dünyasında meydana gelen gelişmeler, söz konusu ameliyata dair başvuruları daha da arttırdı. Kısa bir süre içerisinde estetik görünüme sahip olmak için en etkili işlemlerden bir tanesi olarak görülen rinoplasti, insanlar içerisinde popüler bir hal almaya başladı.

“Burun estetiği ameliyatında birden çok neden bulunmaktadır”

Burun estetiği için birçok sebep olabileceğini aktaran Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Çetinaslan, "Genetik olarak gelen şekil bozuklukları, yaralanma, kaza gibi travmalara bağlı şekilde meydana gelen deformelerin ortadan kaldırılması, nefes almak noktasında meydana gelen zorluk, kişinin burnunu estetik açıdan kendine yakıştıramaması sebeplerin başında gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Birçok kişinin hastaneye şekil bozukluğu sebebiyle başvursa bile gerçekleştirilen kontrollerin hastanın rahat nefes alamadığını da ortaya çıkardığını vurgulayan Çetinaslan, "Burnun şekli düzeltilirken kişinin konforlu bir biçimde nefes alabilmesi de bu operasyonlarla sağlanmaktadır. Burun ameliyatı ne sebeple yapılırsa yapılsın ilk olarak amaç operasyon sonucunda burunda yer alan solunum yolunun en güzel şekilde çalışabilir halde olmasıdır. Söz konusu gelişim kız çocuklarında yaklaşık 15 olarak belirlenirken, erkek çocuklarında ise daha uzun süre alabilir. Solunum nedeniyle yaşanan sorunlarda ise çok daha erken yaşlarda söz konusu ameliyat gerçekleştirilebilir. Bütün bunlardan dolayı burun estetiği yaptırmak için net bir yaş bulunmamaktadır.

“Hastadan hastaya göre ameliyat farklılık göstermektedir”

Burun ameliyatının diğer bütün cerrahi işlemler kadar ciddi bir iş olduğunu ifade eden Çetinaslan, “En küçük bir müdahalenin gözle görülür sonuçlar ortaya çıkarması bu ameliyatın kesinlikle alanında tecrübeli ve uzman bir cerrah tarafından yapılması gerektirir. Rinoplasti, oldukça komplike bir operasyon olarak uygulanmaktadır. Sonucun net bir şekilde görülebilmesi hastadan hastaya farklılık gösterse de bu aralık, yaklaşık 6 ila 12 ay aralığında değişiklik gösterir. Burun estetiği operasyonlarında hangi yöntemin kullanılacağını belirleyen birkaç unsur bulunmaktadır. Bunlardan ilki kişinin kendisine has anatomik yapısıdır. İkincisi ise yüzünde görmeyi istediği asıl şekildir. Uzman doktorun ve hasta arasında gerçekleştirilecek görüşme esnasında hastanın beklentisi ve yüzün anatomisi beraber değerlendirilir ve dijital ortamda çizilen örnekle elde edilecek sonuca göre beraber karar alınır. Hasta olan kişinin burun ameliyatı olabilmek adına için doktora gitmesi yeterli olmayacaktır, zira hastanın durumunun söz konusu ameliyat adına uygun görülmesi gerekmektedir" dedi.

“Ameliyat öncesi bütün tetkikler yapılmalıdır”

Tüm cerrahi operasyonlarda uygulandığı gibi rinoplastinin de birçok riskler barındırdığına dikkat çeken Çetinaslan, "Ameliyat sırasında enfeksiyon, kanama ve anesteziye karşı negatif tepki oluşturmak her zaman yaşanabilir. Bu veya benzer tehlikeler cerrahlar tarafından ameliyat olmadan önce hastaya anlatılır ve hasta bütün fiziksel muayenelerden geçtikten sonra ameliyata uygun olduğu belgelerle ifade edilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)