Bu yöntemler egzamanın önüne geçmeye yardımcı oluyor

Egzama pek çok insanın şikayetçi olduğu oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Nedeni henüz bilinmese de egzamayı azaltmanın bazı yöntemleri bulunuyor.

SAĞLIK 22.02.2022, 17:42 23.02.2022, 18:04
Bu yöntemler egzamanın önüne geçmeye yardımcı oluyor

Egzama pek çok insanın şikayetçi olduğu ve hayat standartını oldukça düşüren bir rahatsızlık. Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk egzamanın nasıl iyileştirilebileceğine yönelik adımları paylaştı. Tıp camiasında dermatit olarak bilinen egzama birkaç nedene bağlı olarak çıkabilir. Egzama cildi kurutarak kabarcıkların ve kaşıntıların olmasına sebebiyet veren bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamanın en önemli nedenleri olarak ciltteki kuruluk, stres ve alerjik reaksiyonlar gösteriliyor. Bunun yanı sıra cilde uygun olmayan sabun kullanımı ve ortamın nem durumu da egzamayı etkileyebilmekte ancak kesin bir nedenin var olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bünyesel uygunluğun da egzamaya neden olduğu bilinmekte. Öte yandan ev kadınları, kuaförler ve temizlik işçileri ve meslekleri gereği kimyasal maddelerle ilişkili olan kişilerde görülme olasılığı da fazla. Kesin nedenin tespiti için doktora başvurulması gerekiyor.

Egzamaya iyi gelen yöntemler

Egzamanın kesin bir çözümü yok ancak yine de alerjik durumu ortadan kaldırmak adına yapılacak bazı şeyler mevcut. İlk olarak alerjiye neden olan madde bulunmalı. Tedaviye başladıktan sonra bariyer kremleri, nötral sabunlar, egzama şampuanları ve nemlendiriciler kullanılabilir. Bulunduğunuz ortam yeterli ısı ve neme sahip olmalı. Bunun yanı sıra bulunduğunuz odayı sık sık havalandırmak da işe yarayabilir. Günlük banyo yapılmamalı ve duş sıklığı mevsime özel olarak ayarlanmalı. Duş alırken su çok sıcak olmamalı ve duş sırasında keskin lifler kullanılmamalı. Düzenli olarak spor yapmak ve bağışıklık sistemini olumlu anlamda etkileyecek besinlerin tüketimi de egzama için faydalı olabilir.

Yorumlar (0)