Bu yaş grubunda böbrek taşı riski daha fazla!

Böbrek taşı oluşumunun engellenmesi için ne yapmak gerekir? Günlük sıvı tüketimi nasıl olmalı? Hangi durumlarda hastaneye başvurulmalı? Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır açıkladı.

SAĞLIK 31.05.2022, 10:32 Hakan Öksüz
Bu yaş grubunda böbrek taşı riski daha fazla!

Böbrek taşı sorununun özellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır, vatandaşlara uyarılar yaptı. Sefaköy Medipol Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümü'nde görevli Çakır, erkeklerde böbrek taşı görülme oranının 3 kat daha fazla olduğunu bildirdi.

30-50 yaş grubunda risk yüksek!

Nüfusun yüzde 10'unda böbrek taşı oluşumunun görüldüğünü kaydeden Sami Çakır, "Özellikle 30-50 yaş grubunda böbrek taşı oluşma ihtimali hayli yüksek. Birçok farklı etken, böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Vücudun idrar üretme şeklinin değişmesi, doğuştan gelen faktörler, genetik yatkınlık ve bazı hastalıklar, böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırıyor." dedi.

"İdrarla atılamayan böbrek taşları, tedaviyi zorunlu kılıyor"

Her böbrek taşının tedavi gerektirmediğini kaydeden Çakır, idrarla atılamayan böbrek taşlarının tedaviyi zorunlu kıldığını söyledi. Taşın idrar yollarındaki yeri ve boyutu çok önemli. İdrar akışı kesiliyorsa 'renal kolik' adı verilen şiddetli ağrılar görülür. Bu durumda ağrı, kaburgaların alt kısmına kadar ulaşır. İdrar yaparken ağrı, kan ve bulantı gibi belirtler görülebilir. Bu durumda acilen hastaneye gitmelisiniz." ifadelerini kullandı.

"Günlük su tüketimi önemli"

Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır, taş oluşumunun önüne geçmek için yapılması gerekenlerden de bahsetti. 

Taş oluşumunun tekrarlanmaması için taşın analiz ettirilmesi gerektiğini aktaran Çakır, "Böylece taş oluşturma riskiniz ölçülmüş olacaktır. Eğer bu risk düşükse, bu kez de beslenme biçimini değiştirmeniz gerekmektedir. Günde en az 2.5 litre su tüketimi şart. Ancak sıvı alımı tek seferde olmamalı, gün içerisine eşit olarak dağıtılmalı. Sıcak bölgelerde yaşayan vatandaşlar daha fazla su içmeli." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)