Bu içeceklerde yüksek oranda toksik metal bulundu

ABD'de yapılan bir çalışma, bazı karışık meyve suları ile bitki bazlı sütlerde ciddi oranda toksik metalin bulunduğunu ortaya koydu. 60 içeceğin incelendiği araştırmanın sonuçlarına dair konuşan Tewodros Godebo, "Alkolsüz içeceklerdeki zehir oranını inceleyen araştırmaların azlığı hayret verici." dedi.

SAĞLIK 09.05.2023, 11:59 Hakan Öksüz
Bu içeceklerde yüksek oranda toksik metal bulundu

Yaygın şekilde tüketilen bazı içeceklerde standartların çok üzerinde zehirli metallerin bulunduğu saptandı. Söz konusu çalışma, ABD'de Tulane Üniversitesinde yapıldı. Araştırmaya katılan uzmanlar, piyasada çok satan bazı gazlı içecekleri, meyveli sütleri ve meyve sularını incelemeye aldı. Sonuçlar, "Journal of Food Composition and Analysis" adlı dergide paylaşıldı.

5 içecekte yüksek miktarda toksik metal var

İnceleme alınan 60 içecekten 5'inde yüksek miktarda toksik metal bulunduğu kaydedildi. Standartların üzerinde toksik madde bulunan içeceklerden 2'si, karışık meyve suları oldu. Bu içeceklerde, azami sınırın 10 mikrogram üzerinde arsenik bulunduğu belirtildi. Yulaf sütü, kızılcık suyu ve karışık meyve suyu gibi ürünlerin içeriğinde de kadminyuma rastlandı.

Bitki bazlı sütler ile karışık meyve sularına dikkat

Yulaf ve badem gibi bitki bazlı sütler ile karışık meyve sularında, diğer içeceklere kıyasla çok daha fazla zehirli metalin bulunduğu kaydedildi. Söz konusu içeceklerde arsenik, kadmiyum, selenyum, bor, nikel ve stronsiyum gibi maddelerin yüksek miktarda bulunduğu, bunun insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir durum teşkil ettiği belirtildi. 

Tewodros Godebo: "Bu konuda neden çok az araştırma var?"

Çalışmanın başyazarı Tewodros Godebo, "ABD'deki alkolsüz içeceklerde bulunan zehirli metallerin incelendiği araştırma yok denecek kadar az. Bu gerçekten hayret verici bir durum. Neden bu konuda çalışma yok denecek kadar az? Kadmiyum, kurşun ve arsenik kanserojendir. Çocuklarda bunların beyin gelişiminde hasara sebep olduğu biliniyor. İç organlara da hasar veriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)