Bu hastalık, sinsice ilerliyor 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, bulunduğumuz zamanda özellikle 50 yaş üzerindeki her 3 kadından birinde kemik erimesi olduğunu ve bu hastalığın sinsice ilerlediğini aktarıyor. Kadınlarda düşük östrojen, erkeklerde ise düşük testosteron hormonu bulunan vatandaşlar ise kemik erimesi konusunda daha tehlikeli grup arasında yer alıyor. 

SAĞLIK 19.10.2021, 17:59 20.10.2021, 14:57
Bu hastalık, sinsice ilerliyor 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, insanlığın en tehlikeli hastalıklarından olan kemik erimesi, tıptaki adıyla osteoporozun yaygın belirtilerini aktardı. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen hastalıktan her 3 kadından birinin mustarip olduğunu ifade eden Süleyman Tatlı, bu hastalık konusunda tehlikede olan grupları şu şekilde aktardı: “Kortizon ya da tiroit ilacı kullananlar, testosteron hormonu düşük erkekler ve östrojen hormonu düşün kadınlar, birinci derece yakınında osteoporoz bulunan kişiler.” 



En yaygın belirtisi: Boy kısalması 

Süleyman Tatlı, hastalığın belirtilerini şu şekilde açıklıyor: “Kemiklerin zayıflaması, çabuk kırılması, boyun kısalması, kemiklerde hassaslaşma ve kamburlaşma bu hastalığın en büyük belirtileri. Bu belirtilerin hepsi, insanların yaşamlarını idame ettirmelerinde zorluk oluşturuyor. Kemiklerin kırıldıktan sonra zor iyileşmesi de osteoporozun bir göstergesi. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bu hastalık, yalnızca o ülkede her sene bir buçuk milyon kişinin kemik kırılması yaşamasına sebep oluyor.” 



“Kalsiyum ve D vitamini alımı oldukça önemli” 

Tatlı: “Dünyanın her bölgesine baktığımızda özellikle 50 yaş üzeri kişilerde küçük kırıklar oluştuğu görülür. Bu yaştan itibaren insanlar, düzenli olarak kontrolden geçmelidir. Aksi halde küçük kırıklar, büyük kırıklara gebe olacaktır. Kemik tanısı, kan ve idrar tahlilleri ile bu hastalık saptanabilir. Özellikle çocukluk çağındaki yanlış beslenmenin ve yanlış yaşam tarzının ilerleyen yaşlarda osteoporoz oluşturmada etkili olduğunu biliyoruz. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren D vitamini ve kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Gerektiği durumlarda takviye gıda da alınabilir.” 

Yorumlar (0)