Bu hastalık kronikleşmeden uzmanına başvurun

Dr. Kemal Kul, "Çölyak hastaları glüten içeren yiyeceklerden uzak durmalı ve sık aralıklarla kontrole gitmelidir. Bu hastalık kronikleşmeden uzmana başvurmak gerekiyor." dedi.

SAĞLIK 25.12.2021, 21:54 26.12.2021, 16:12
Bu hastalık kronikleşmeden uzmanına başvurun

Toplumda her 100 kişiden 1’ine çölyak teşhisi konuluyor. Hastalığa, doktorlar tarafından gerçekleştirilen endoskopi ile ince bağırsaktan alınan parçalar ve kan tetkikleri üzerinden tanı konuluyor. Bu hastalıkta belirli şikayetler var ise kronikleşmeden uzmanına başvurmak oldukça önemli. 

"Vücut antikor salgılıyor"

Çölyak hastalığına ilişkin konuşan Dr. Kul, “Son dönemlerde çok duyulan bir çeşit protein olan buğday, arpa, çavdar gibi tahılların ihtiva ettiği glütene sindirim sisteminin verdiği anormal tepki neticesinde meydana gelen hastalıktır. Ailesinde çölyak geçmişi olan çocuklarda glüten içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkıyor. Vücudun glütene karşı ürettiği antikor ince bağırsaklarda hasar oluşturuyor ve çölyak hastalığına neden oluyor." dedi.

"Genetik yatkınlık çok önemli"

Hastalığın genel itibarıyla genetik olduğunu kaydede Kul, “Çevresel faktörler ve genetik yatkınlık çölyakı tetikliyor. Ailesinde çölyak geçmişi olanlarda risk çok daha yüksek. Bağırsak bakterileri ve bireyin beslenme alışkınlıkları da diğer önemli sebepler arasında." diye konuştu.

"Belirtiler yaşa bağlı olarak değişiyor"

Hastalığın belirtilerinin yaşa göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Dr. Kul, "Yetişkinlerde ishal, karın ağrısı ve şişkin görülüyor. Bu belirtiler ilerlediği takdirde kronik şikayetlere neden olabiliyor. 2 yaş üstündeki çocuklarda ishal, boy kısalığı, kabızlık, dikkat eksikliği görülüyor. 2 yaş altında ise şişlik, iştahsızlık, kusma, ishal gibi belirtiler gözleniyor." sözlerini sarf etti. 

"Kronikleşmeden hastaneye başvurun"

Hastaların hangi şekilde beslenmesi gerektiğine de değinen Kul, “Hastalar ömür boyu çavdar, arpa, yulaf ve buğday gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu tarz glüten içeren yiyeceklerden uzak durulmalı ve sık aralıklarla kontrol yapılmalıdır. Bu hastalık kronikleşmeden uzmana başvurmak gerekiyor." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)