Bu belirtiler, bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösteriyor!

Hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Peki bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunu gösteren belirtiler nelerdir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Detaylar haberde...

SAĞLIK 03.08.2022, 15:39 04.08.2022, 09:10 Hakan Öksüz
Bu belirtiler, bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösteriyor!

Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini hemen hemen herkes duymuştur. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin aslında ne olduğuyla ilgili bilgi sahibi çok az kişi vardır. Peki bağışıklık sistemi nedir? Bu terim, vücudun virüs ve bakterilere karşı direncini anlatmak için kullanılıyor. Bağışıklık sistemi, "Vücudun kendisini koruma yeteneği" olarak da adlandırılabilir.

Bağışıklık sistemi nedir? 

Çoğu kişi virüs ve bakteriler yüzünden hastalıkların gerçekleştiğini düşünmektedir. Bu kısmen doğrudur ancak hastalığa neden olan durum, bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Eğer güçlü bir bağışıklık sisteminiz varsa virüslere rağmen hastalanmayabilirsiniz. Hastalık ve enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve vücut direncinin düştüğü anlarda ortaya çıkmaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçsüz düşüren etmenler

Uykusuz geçirilen günler, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve ani şekilde soğuğa maruz kalmak, vücut direncini düşürecektir. Vücuda halihazırda bulaşan ve kuluçka evresinden geçen virüs, mikrop ve bakteriler, bağışıklık sisteminin zayıfladığı bu anlarda ortaya çıkara hastalığa neden olmaktadır. Bağışıklık sistemi, tek bir organa bağlı değildir ve vücudun genel direnciyle ilgilidir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğunu ölçmek çoğu zaman zordur. 

Sık sık enfeksiyon geçirmek

Peki bağışıklık sisteminin zayıf olduğuna işaret eden göstergeler nelerdir? Bir kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olup olmadığını anlamak için ne sıklıkta hastalığa yakalandığına bakmak gerekir. Sık sık enfeksiyon geçiren kişilerin vücut direncinin zayıf olduğu söylenebilir. Yılda bir veya iki kez soğuk algınlığı ya da enfeksiyon geçirmek normaldir. Bu durumlarda hastalar, bir hafta içinde iyileşebilmektedir. Sık sık enfeksiyon geçiren ve iyileşme dönemi uzun süren kişilerin bağışıklık sisteminin zayıf olduğu söylenebilir. 

Uçuk çıkarmak

Bazı kişilerin ağız kenarlarında herpes virüsü nedeniyle uçuk çıkmaktadır. Bu virüs, bulaştığı vücuttan tamamen ayrılmaz ve uyku durumuna geçer. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda herpes ortaya çıkarak ve uçuğa neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde sık sık uçuk çıktığı görülebilmektedir. Uykusuz kalmak, sağlıksız beslenmek ve bir nedenden dolayı strese maruz kalmak, uçuk nedenleri arasındadır.

Kronik stres

Vücut direnci düşük kişiler, diğer insanlara göre stresin etkilerini daha fazla yaşar. Bu kişilerde stres nedeniyle sık sık uçuk ya da sivilce çıkarabilmektedir. Stres düzeyinin sürekli yüksek olması, kronik strese neden olabilmekte ve bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir. Kronik stres, egzama ve uçuk gibi alerjik reaksiyonların yanı sıra gribe de neden olabilmektedir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için günde en az 7 saat uyumak, sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak gerekiyor. Mineral ve vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Hijyen kurallarına dikkat etmek, kilo kontrolü yapmak ve antibiyotikleri sadece doktor tavsiyesiyle kullanmak gerekiyor. Bu kuralları uygulamak, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlıyor.

Yorumlar (0)