Boyun fıtığının erken teşhisi ve doğru tedavisi, yeniden doğmuş hissi uyandırıyor 

Denizli’de görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı İlker Solmaz, boyun fıtığının erken teşhisi ve tedavisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

SAĞLIK 03.05.2021, 15:41 04.05.2021, 10:02
Boyun fıtığının erken teşhisi ve doğru tedavisi, yeniden doğmuş hissi uyandırıyor 

Denizli’de bir özel hastanede görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor İlker Solmaz, boyun fıtığının erken teşhis ve doğru tedavisine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

İlker Solmaz, ağır işlerde çalışan kişilerin yanında öğrenciler, masa başı çalışanlar gibi geniş bir grupta bu hastalığın görüldüğünü belirtiyor.

Doğru tedavi ile kısa sürede geçiyor

Doktor Solmaz, boyun fıtığı ile ilgili şunları kaydediyor: “Boyun fıtığı, erken teşhis edildiğinde ve doğru tedavi uygulandığında kısa sürede ve kolaylıkla atlatılabilecek bir hastalık. Bizim hastalardan ricamız, ‘komşumda da vardı, şöyle yap geçer’ şeklindeki önerilere aldırış etmemesi ve uzmanından yardım alması.”



“Omurlar ile ilgili bir hastalık”

“Boyun fıtığı, omurlar arasındaki sürtünmenin azalması, disk görevi gören yapının bozulması sonucu oluşan bir hastalık. Sürekli olarak aşağı bakar durumda kalmak, hareketsiz kalmak, ani hareketler yapmak ve ağır kaldırmak gibi durumlarda boyundaki kapsüller yırtılabiliyor. Bu da boyundaki sinirlerin, omuriliğe direkt olarak temas etmesine yol açıyor. Bu tablonun halk arasındaki ismi, boyun fıtığıdır.”

“Yalnız boyunla ilgili değil”

Doktor Solmaz, boyun fıtığının yalnız boyunla ilgili olmadığını; omuzların, kolların, sırtın ve belin, ellerin de bu hastalıktan etkilendiğini dile getiriyor: “Bu hastalık, aşamalı ve tedavi edilmediğinde kısa sürede hızla ilerleyen bir hastalık. Ağrı, uyuşma, güç ve his kaybı gibi durumlar, bu hastalığın göstergesi. Hastalık ilerlediğinde yürümede zorlaşma ve denge kaybını doğuruyor.”



“Boyun fıtığı, korkulacak bir hastalık değil”

“Boyun ağrısı ile bize gelen her hasta, fıtık olduğunu ve ameliyata ihtiyaç duyacağını düşünüyor. Bu da insanları korkutuyor. Boyun fıtığı, korkulacak bir hastalık değil. Öncelikle hastanın genel sağlık durumunu inceliyoruz. Eğer erken teşhis edebilmişsek bu durumda boyunluk, dinlenme, ilaç tedavisi gibi tedavileri uyguluyoruz. Fakat eğer fıtık ilerlediyse ve artık güç kaybı yaşanıyorsa bu durumda MR çekerek fıtığın boyutuna bakıyoruz. Orta seviyedeki bu fıtık için epidural denilen enjeksiyonlu tedavileri uyguluyoruz. Uyguladığımız tedavilerin sonuç vermemesi durumunda cerrahi yöntemleri son seçenek olarak tercih ediyoruz.”

Fıtıktan korunmak mümkün

“Boyun fıtığı oluşmadan önlem almak mümkün. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor. Ardından eğer imkan varsa yüzme sporuyla ilgilenmek hem boyun hem de bel fıtığı oluşumunu engelliyor. Yüzme imkanının olmaması durumunda ise her gün yürüyüş yapmak ve düzenli egzersiz yapmak da çözüm sağlıyor.” 

Yorumlar (0)