Boyun ağrısı çekenler dikkat!

Özellikle zorlayıcı bedensel işler yapanlar ve masa başı çalışanların sıklıkla maruz kaldığı boyun ağrıları yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. İşte boyun ağrısının nedenleri...

SAĞLIK 06.01.2020, 12:03
Boyun ağrısı çekenler dikkat!

Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, boyun ağrılarının nedeninden bahsederek, yaşam kalitesini düşüren boyun ağrılarından kurtulabilmenin yollarını anlattı. Boyun ağrılarının en yaygın görülme nedenlerinden birinin yumuşak doku zorlamaları olduğunun altını çizen Önal, "Günlük hayatı çoğu zaman olumsuz etkileyen boyun ağrıları omurganın kemik ve eklem yapılarından doğabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokulardan da kaynaklanabiliyor. En sık rastladığımız boyun ağrısı nedenini ise yumuşak doku zorlanmaları oluşturuyor" şeklinde konuştu. Önal, boyun ağrısının 9 nedenini anlatarak, çeşitli uyarı ve önerilerde bulundu.

Kas ve bağ zedelenmeleri
En yaygın boyun ağrısı sebeplerinden olan kas ve bağ zedelenmeleri, boyuna destek veren kasların fazla gerilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Ağır şeyler kaldırmak, sporda kasları çok zorlamak, yoğun iş aktivitesi, yanlış pozisyonda masa başı çalışma gibi unsurlar boyun kaslarında spazm görülmesine neden olabiliyor. Yanlış pozisyonda uyuma, yüksek yastık ve kötü şartlarsa seyahat etmek de boyun tutulmasına zemin hazırlayabiliyor. Kas ve boyun zedelenmelerine bağlı olan boyun ağrıları genellikle basit yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Boyun fıtığı
Boyunda toplam 7 adet omur cismi bulunuyor. İki omur arasında yastık görevi gören jölemsi kıkırdak disk dokusunun, omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşması sonucunda boyun fıtığı oluşuyor. Boyun fıtığında basının etkinliği ve büyüklüğüne bağlı olarak kol ve boyun ağrısı, kol kaslarında güç kaybı, ellerde his azalması, uyuşma ve beceriksizlik gibi bazı belirtiler de görülebiliyor. Omuriliğe doğru bası olduğunda ise, yürüme güçlüğü, bacaklarda güçsüzlük ve idrar şikâyetleri de görülebiliyor.

Travmalar
Trafik kazaları gibi fiziksel travma yaratan unsurlar da ciddi yaralanmalara neden olabilir. Trafik kazalarında özellikle araca arkadan vurulduğu durumlarda boynun öne veya arkaya kontrolsüz olarak savrulması boyun bağlarında ciddi zedelenmelere neden olabiliyor. Bu nedenle trafik kazalarında boyun bölgesini koruyabilmek için araçlardaki koltukların arka kısmında mevcut olan baş desteklerini açık tutarak, mutlaka emniyet kemerini takılı tutmak gerekiyor. Yüksekten düşmek ya da güreş gibi zorlayıcı sporlar da benzer şekilde boyun sorunlarına yol açtığından, özellikle spor yaparken boyun bölgesini korumaya dikkat etmek gerekiyor.

Kireçlenme
Prof. Dr. Önal kireçlenmenin eklemlerin yıpranıp aşınmasıyla oluştuğunu belirterek kireçlenmeyi, "Eğer eklemlerdeki hasar ve disk kenarlarındaki yeni kemik oluşumları boynun normal hareketlerini engellerse, ağrı dışında boyunda tutukluluk hissi de ortaya çıkıyor. Eklem kenarlarından büyüyen yeni kemik oluşumları boyun hareketleri sırasında sinir köklerine bası yaparak sinirin yayılım alanı boyunca omuz ve kollarda ağrıya neden oluyor. Sinir hasarı aynı zamanda uyuşukluk ve iğnelenme hissiyle kaslarda güçsüzlüğü de beraberinde getirebiliyor. Çok ileri olgularda ise kemik çıkıntıları omuriliğe de bası yaparak vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybına bile neden olabiliyor” şeklinde açıklıyor.

Romatizmal hastalıklar
Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi çeşitli rahatsızlıklar boyun hareketlerindeki kısıtlılığın kalıcı olmasına sebebiyet verebiliyor. Fakat mekanik ağrıların aksine bu hastalıklarda ağrı hareket ettikçe azalırken, uzun süre istirahat edildiğinde veya geceleri artış gösteriyor.

Omurga kanalında daralma
Omurilik veya sinirlerin geçtiği kanallarda daralma ve omurilik beslemesindeki bozulmalarla birlikte boyun ağrısı, özellikle yaşı ilerlemiş olan hastalarda ellerin uyuşması, güçsüzlük ve beceriksizlik, yürümede güçlük, el-ayaklarda his kaybı gibi belirtilerle birlikte kendini gösterebiliyor.

Miyofasiyal ağrı sendromu
Boyun ve sırt kaslarındaki duyarlı noktalarda görülen, yumuşak dokudan kaynaklanan ağrılara miyofasiyal ağrı sendromu adı veriliyor. Bu sendromun tedavisinde öncelikle medikal tedavi yani ilaçlar kullanılıyor. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ise ağrılı tetik nokta enjeksiyonları uygulanıyor.

Torasik çıkış sendromu
Boyundan çıkan sinirlerin omuzlar ve koltukaltı bölgesinde sıkışması sonucu, boyundan kola yayılan ağrı ve uyuşukluk şikâyeti meydana gelebiliyor. Boyun ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran hastalarda sıklıkla rastlanan torasik çıkış sendromu operasyon ile tedavi edilebiliyor.

Tümörler ve diğer hastalıklar
Prof. Dr. Önal, boyun ağrısında tümörlerin etkisi hakkında ise "Boyun tümörleri, omurilik tümörleri ve tüberküloz, bruselloz gibi kemik enfeksiyonları da boyun ve kol ağrısına neden olabiliyor. Bununla birlikte omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar boyun ve kol ağrılarını taklit edebilirken; yemek borusu, nefes borusu, tiroit ve akciğer hastalıklarında da nadiren boyun bölgesinde ağrı görülebiliyor" diyor.

Boyun ağrısında tedavi yöntemleri
Boyun ağrısı veya tutuk boyun, hiçbir tedavi yöntemi uygulanmasa bile birkaç gün veya hafta içerisinde kendi kendine daha iyi hale gelebiliyor. Bu noktada hastanın yapması tavsiye edilen şey ise günlük rutin içerisinde mümkün olduğunca rahat pozisyonlarda durmak oluyor. Bunun dışında hastada görülen belirtilerin şiddeti ve hastanın şikâyetlerine göre de ilaç tedavisi, fizik tedavi veya cerrahi operasyonlar gibi birçok tedavi yöntemi de uygulanabiliyor.

Yorumlar (0)