Botoksun bilinmeyen bir faydası ortaya çıktı: Depresyona iyi geliyor!

Prof. Dr. Banu Çaycı daha çok güzelleşme uğruna başvurduğumuz botoks yönteminin antidepresan etkisi olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 07.10.2021, 11:35 07.10.2021, 11:41
Botoksun bilinmeyen bir faydası ortaya çıktı: Depresyona iyi geliyor!

 Her geçen gün sağlık ve kozmetik alanında yeni gelişmelerin yaşandığı dünyada ortaya atılan yeni bir iddia ile botoksun sadece yaşlılık belirtilerini silmekten çok daha fazlasını verebileceği iddia edildi.  Ağrılı migrenler ve depresyonun çaresinin botoks olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Banu Çaycı kırışıklıkları düzeltmek, kontrolsüz göz kırpmaları, terlemeyi azaltmak, kronikleşen migren, omuzlarda ve boyunda yaşanan kasılmalar ile ağrılı nörolojik bozuklukların artık çok daha basit bir şekilde tedavi edilebileceğini belirtti.

 Yapılan araştırmalar dünyada 264 milyondan fazla insanın depresyon yaşadığını gösteriyor. Saygın yayın organı ‘Scientific Reports’da yayınlanan araştırmaya göre, günümüzde yapılan depresyon tedavileri herkes için tam anlamda sonuç veremiyor. 

 2014’de 85 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, alın ve kaş arasına 40 ünite botoks uygulanan hastalarda sadece 6 hafta sonra depresyon durumu incelendiğinde %47 oranında bir iyileşme yaşandığı rapor edilmiş. Tedavinin başarı süresi tam olarak tespit edilemese de araştırmacılar botoksun kaş arası ve burnun üstünde yer alan ‘glabellar ‘adlı bölgeye uygulandığında olumsuz yüz ifadeleri ile birlikte olumsuz duyguları da yok edebildiğini düşünüyor.  

Sadece kaslarımıza değil ruh sağlığımıza da faydalı

 Prof. Dr. Banu Çaycı bu değişikliklerin ruh halimizi nasıl değiştirdiğini de anlattı: “Botoks, merkezi sinir sistemimiz üzerinde etkili olabilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, kas spazmları için yapılan enjeksiyonların sinirsel aktivite yoluyla karşıt kas gruplarını ve refleksleri de etkileyebileceğini ortaya çıkardı. Depresyon bilindiği gibi, kasların kasılmasının sürdürülmesini tanımlayan ve artan kas tonusu ile doğrudan ilgilidir. Botoks kasları zayıflatma etkisiyle depresyonu önleyebilir”

Ayrıca geçtiğimiz aylarda araştırmacılar botoksun antidepresan etkisini 40 binden fazla botoks tedavi raporunun analiziyle de doğrulayabildiler. Yapılan analizin sonuçlarına göre aşırı terleme (hiperhidroz), yüz kırışıklıkları, migren profilaksisi, spastisite ve spazmları tedavi amacıyla botoks enjeksiyonu uygulanan hastaların, benzer rahatsızlıklar için farklı tedaviler gören hastalara kıyasla önemli ölçüde daha düşük depresyon bildirdiğini ortaya koydu. Kozmetik amaçla yüz kaslarına botoks uygulanan hastalar kontrol grubuna göre neredeyse yarı yarıya daha az depresyon bildirdi.

Yorumlar (0)