Böbreklere ne iyi gelir? Böbreklere en faydalı besinler nelerdir?

Dengeli şekilde beslenmek insan sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat bazı besinler genel sağlığa iyi gelmenin haricinde özellikle böbrekler için bulunmayacak bir nimet haline gelebilir. Peki, böbreklere ne iyi gelir? Böbrek sağlığı için en faydalı besinler nelerdir? İşte detaylar…

SAĞLIK 02.09.2022, 10:13 03.09.2022, 08:59
Böbreklere ne iyi gelir? Böbreklere en faydalı besinler nelerdir?

Tükettiğimiz gıdalar vücudumuz için oldukça önemlidir. Farkında olmadan aldığımız gıdalar bize yarar ya da zarar verebilir. Böbreklerimiz vücudumuzda bulunan önemli organlardan bir tanesidir. Böbrek sağlığımıza dikkat etmek bizi böbrek dolayısıyla oluşan hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Peki, böbrek sağlığı için en faydalı besinler nelerdir? Böbreklere ne iyi gelir?

Böbrek sağlığı için en faydalı besinler nelerdir?

Böbreklere iyi gelen besinleri sıralamadan önce listede bulunan gıdalara neden "süper gıdalar" şeklinde hitap edildiğini anlamamız gerekiyor. Bunun için de öncelikle serbest radikaller ve oksidasyonun ifade edilmesi gerekli. Vücutta enerji oluşumu için oksidasyon sürecinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu durum birden fazla kimyasal farklılığın bir parçası olmaktadır. Fakat çoğunlukla serbest radikal olarak isimlendirdiğimiz moleküllerin de üretimine yol açar.

Serbest radikaller, vücutta genler ve proteinler yoluyla eyleme geçen ve hücre zarlarında tahribat oluşturan moleküllerdir. Serbest radikaller, dokuların yaşlanmasını sağlar ve Alzheimer, kalp ve kanser hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Ancak bütün bu durumları beslenme şeklinizle engelleyebilirsiniz. Tüketeceğiniz gıdalar serbest radikalleri ortadan kaldırmaya destek sağlayan antioksidanlar içerisinde bulundurur. Düşük oranlarda tüketildiğinde antioksidanlar bile, doku yaşlanmasını azaltmaya ve serbest radikallerin sebep olduğu oksidasyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Böbreklere ne iyi gelir?

Eğer daha öncesinde kronik böbrek hastalığı, diyaliz ya da farklı bir böbrek rahatsızlığınız bulunuyorsa, antioksidanlar yönünden oldukça fazla gıda olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Aşağıda belirtilen besinler böbreklere iyi gelmekte ve besin maddeleri yönünden de oldukça zengindir. Bu gıdaların tüketimini sağlayarak böbrek rahatsızlığını hafifletebilirsiniz.

1. Kırmızı Biber

Potasyum yönünden oldukça zengin olan kırmızı biber, böbrek sağlığı için oldukça iyi bir tercihtir. Bunun yanı sıra yemeklere hem lezzet hem de renk katar. İçerisinde bulundurduğu lif, folat, B6, C ve A vitaminleri ile vücuda oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra, belirli kanser çeşitlerine yönelik koruma sağlayan antioksidan likopen bulundurur.

2. Karnabahar

Böbrek sağlığı için kullanılacak diğer bir besin ise karnabahardır. Bu sebze, lif ve folat ile beraber vücudunuza C vitamini girişini gerçekleştirir. Bunun yanı sıra karaciğerin toksik maddeleri ortadan kaldırmasına destek olacak bileşikleri içerisinde barındırır. Özelliğini kaybetmemesi ve daha besleyici olabilmesi adına karnabahar çiğ şekilde tüketilmelidir.

3. Soğan

Soğan birçok hastalığa iyi gelebilmektedir. Böbrek sağlığı adına kullanılan soğan, flavonoidler ve kuersetin açısından zengindir. Damarlarda yağ toplanmasının önüne geçen flavonoidler, doğal kimyasal görevi görür. Kalp hastalıklarını engellemeye destek olan kuersetin ise birçok kanser çeşidine engel olan bir antioksidandır. Bunların yanı sıra soğan iltihap önleyici özelliktedir. İçerisinde bulundurduğu düşük potasyum sayesinde böbrek dostu bir besindir. Ek olarak, vücudunuzun karbonhidratları, proteini ve yağı metabolize etmesine destek olacak mineralleri de içerisinde bulundurur.

4. Kızılcık

Böbreklere iyi gelen kızılcık, idrar yolu enfeksiyonlarına da önleyici bir etki gösterir. İdrarın daha asidik olmasını sağlar ve bakterileri mesaneden uzak tutar. Bunun yanı sıra kalp hastalıklarına ve kansere karşı korunmaya destek olur. Meyve suların ya da çaylarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5. Ahududu

Serbest radikalleri ortadan kaldırmaya destek olan Ahududu, ellagik asit ismini verdiğimiz bir bileşiği içerisinde bulundurur. Ahududu manganez, C vitamini ve lif açısından oldukça zengindir.

6. Zeytinyağı

Yapılan araştırmalar sonucunda zeytinyağının tüketildiği ülkelerde kalp hastalığı ve kanser oranlarının daha az olduğu görüldü. Bu durumun ise iltihap durdurucu bir asit olan oleik asit barındıran zeytinyağının fazla tüketiminden oluştuğuna inanılmaktadır. Vücudunuzun antioksidan kazanabilmesi için sızma zeytinyağı kullanmalısınız.

7. Lahana

Lahana, bazı sebze ve meyvelerde yer alan kimyasal bileşik fitokimyasallardan oluşan bir sebzedir. Bu fitokimyasallar, oluşan serbest radikalleri vücuttan atma işlevine sahiptir. Kanserle savaşır ve kardiyovasküler sağlığa destek olur. Az potasyum barındıran lahanalar, böbrekler adına oldukça yararlıdır.

8. Sarımsak

Sarımsak iltihabı kurutmak ve kolesterolü aşağıya çekmek adına iyidir. Bunun yanı sıra kanın pıhtılaşmasının önüne geçer. Sarımsağı pişirmeniz, antioksidan kısmında düşeye neden olmaz, fakat kan inceltici ve iltihap önleyici özelliklerini azaltabilir.

9. Elma

Günde bir adet elma tüketmek, genel sağlığınıza iyi gelmektedir. Lif açısından oldukça zengin olan elma, iltihap önleyicidir. Bunun yanı sıra elma, kabızlığı önler, kolesterolü düşürür, kanser tehlikesini azaltır ve kalp hastalıklarına karşı korur. Elmalar çiğ şekilde ve kabuğuyla tüketilmelidir.

10. Yaban mersini

Bu lezzetli morumsu ve mavimsi meyveler, antosiyanidinler ismiyle anılan antioksidan bileşikleri içerisinde barındırır. İltihabın azalmasına yardımcı olan yaban mersini, lif, C vitamini ve doğal bileşenler açısından besleyicidir. Bunun yanı sıra kemik sağlığına da destek olur.

11. Çilek

Çilekler iki çeşit antioksidan yönünden oldukça zengindir ve fazla oranda lif, manganez ve C vitaminini içerisinde bulundurur. Anti-kanser ve iltihap önleyici özelliğini içerisinde barındırır. Kalbin sağlıklı olmasına destek olur.

12. Üzüm

Üzümler, kanın pıhtılaşmasını ve oksidasyonu önleme konusunda oldukça önemli bir besindir. İçerisinde bulundurduğu flavonoid sayesinde kan akışı için oldukça önemlidir.

13. Balık

Balıklar protein açısından oldukça faydalıdır. Haftada iki ila üç defa balık tüketilmelidir. İyi bir protein kaynağı olan balık, omega 3 yönünden de oldukça zengindir. Bu sağlıklı yağlar, kalp hastalığına ve kanserin önüne geçebilmektedir.

14. Civanperçemi

Civanperçemi yalnızca idrar söktürücü özellikte değildir. Böbreklerde bulunan fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra iltihap söktürücü ve antiseptik özelliğe sahiptir. Diüretik açıdan idrar akışını yükseltirken, antiseptik etkisi ile idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilecek bakteriler ile savaşmaktadır.

15. Ardıç

Ardıç böbrek çalışmasını rahatlatabilir ve devamlı olarak mesane ve böbrek taşları için kullanılmaktadır. Ardıç bunun yanı sıra idrara çıkma durumunu artırabilir. Bu yüzden toksinlerin vücuttan daha rahat atılmasına destek olur.

16. Maydanoz

Böbrekleri bütün toksinlerden arındıran maydanoz, rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerin arasında bulunmaktadır.

17. Zerdeçal

Antiseptik yönden oldukça zengin olan zerdeçal, birden fazla hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. İltihap kesici özellikleri bulunmaktadır, bu sebeple böbrek enfeksiyonlarına karşı savaşır ve tedavi açısından yardımcı olabilir.

18. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar yönünden oldukça zengindir. Kabak çekirdeği böbrek rahatsızlığının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve böbrek taşı tehlikesini azaltabilir.

19. Hatmi kökü

Böbrekler için iyi gelen hatmi bitkisi iyi bir idrar söktürücü görevi görmektedir. Böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi idrar rahatsızlıklarının tedavisi açısından yardımcı olmaktadır. Tüketildiğinde bazı ilaçların emilimi durabilmektedir. Bu sebepten dolayı kullanmadan önce bir uzmana danışmalısınız.

20. Isırgan

Böbrek sağlığınız için iyi gelen ve idrar yolu rahatsızlıklarını tedavi edebilmek için kullanılan farklı bir bitki ise ısırgan otudur. Suyun mesaneden ve böbreklerden akmasına yardımcı olur, bu sayede bakterileri yok eder.

Su tüketimini unutmayın

Gün içerisinde su içmek ve idrarınızı seyreltmeniz açısından oldukça önemlidir. Böbrek sağlığı için su çok önemli bir yer kaplamaktadır.

Böbreklerin düzgün bir şekilde çalışması için gün içerisinde bol su tüketmek gerekmektedir. Bu şekilde yabancı maddeleri rahatlıkla dışarı atabilirsiniz. Egzersiz yapan kişiler ise terle kaybettiği suyu ve tuzu yerine koymalı ve dehidrasyon riskine karşı bol su tüketmelidir.

Yorumlar (0)