Böbrek naklinde çığır açacak çalışma!

Cambridge Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, böbrek nakli bekleyen milyonlarca kişiye umut olacak. Çalışmanın son testlerini yapan araştırmacılar, "Nakli yapılacak böbreğin, aynı kan grubundan olması gerekmeyecek. Her böbrek, herkese nakledilebilecek." açıklamasında bulundu.

SAĞLIK 16.08.2022, 11:25 Hakan Öksüz
Böbrek naklinde çığır açacak çalışma!

Kan grubundaki uyuşmazlıklar nedeniyle organ naklinin zorlaşması, bilim insanlarını harekete geçirdi. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, böbrek naklini kolaylaştıracak bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, operasyonla başka bir bedene nakledilecek böbreklerin "0" kan grubuna dönüştürülmesini sağladı. Böylece böbrek naklinde kan grubu uyuşmazlığından kaynaklanan sorun giderilmiş oldu.

Nakli yapılacak böbreğin, aynı kan grubundan olması gerekmeyecek!

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, organ nakli sırasında bekleyen binlerce hastaya müjdeyi verdi. Kan gruplarındaki farklılıklar sebebiyle muhtaç durumdaki kişilere çoğu zaman böbrek verilemediğini kaydeden bilim insanları, "Organ nakli süreci oldukça zor. Nakil için uygun bir kan grubundan birisinin bulunması gerekiyor. Yaptığımız çalışmayla herhangi bir böbreğin kan grubunu 0 tipine çevirebiliyoruz." ifadelerini kullandı. Çalışmayla birlikte böbrek nakli için aynı kan grubunun bulunması zorunluluğunun ortadan kalkacağı kaydedildi. Böylece nakil sırasında bekleyen kişiler, ihtiyaç duydukları böbreklere daha hızlı ulaşabilecek. 

Son testler yapılacak

Böbreğin "0" tipi kan grubuna dönüştürülmesinin birçok açıdan organ naklini kolaylaştıracağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte araştırmacılar, yaptıkları çalışmaya temkinli yaklaşıyor. Kan grubu "0" tipine dönüştürülen böbreğin, yeni bedende sorunlara yol açıp açmayacağının anlaşılması için birçok test yapılacak. Testlere ilişkin açıklama yapan araştırmacılar, "Nakli yapılan böbreklerin, yeni bedene uyum sağlayıp sağlamadığını göreceğiz." dedi.

Sonuçlar, British Journal of Surgery'de yayımlanacak

Çalışmanın detaylı sonuçlarının, birkaç gün içinde tıp dergisi British Journal of Surgery'de yayımlanacağı kaydedildi. Çalışmada kanı böbrekten sorunsuz şekilde geçirebilmek için özel bir cihazın kullanıldığı aktarıldı. Yaptıkları çalışmanın kendisini heyecanlandırdığını ve uykularını kaçırdığını söyleyen doktora öğrencisi Serena MacMillan, "Milyonlarca hayatı olumlu yönde etkileme şansımız var." diye konuştu.

Yorumlar (0)