Böbrek hastalarına 'kurban eti' uyarısı

Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin özellikle kronik böbrek ve hemodiyaliz hastaları için sakıncalı olabileceği uyarısı yapıldı.

SAĞLIK 06.08.2019, 14:06 06.08.2019, 16:25
Böbrek hastalarına 'kurban eti' uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hadim Akoğlu, Kurban Bayramı'nda günlük tüketilen et miktarının arttığını, bu nedenle kronik böbrek ve hemodiyaliz hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. 

Kronik böbrek hastalarında yüksek protein alımının böbreklere zarar vererek hastalığın ilerlemesine yol açtığını vurgulayan Akoğlu, "Vücuda giren protein miktarının artması hayatı tehdit eden koma gibi ciddi klinik tabloların gelişmesine yol açabiliyor. Proteinlerin sindirimi sonucu açığa çıkan metabolik ürünlerin de kanda tehlikeli düzeylere çıkması bu hastalar için risk oluşturuyor." diye konuştu.

"Kalp ve akciğerde hayatı tehdit eden bozukluklar gelişebilir"

Akoğlu, fazla et tüketiminin ardından böbrek hastalarının yaşayabilecekleri sağlık sorunlarına ilişkin, şunları söyledi:

"Aşırı miktarda et tüketimi kronik böbrek hastalarında kan üre miktarını artırarak iştahsızlık, bulantı ve kusma ile başlayıp komaya kadar ilerleyen bir süreci başlatabilir. Özellikle ileri evre kronik böbrek hastaları ve diyalize giren hastalarda diyetle alınan fazla miktardaki fosfor, kandaki kalsiyum ile birleşir ve çeşitli dokularda kalsiyum fosfat şeklinde çökerek kaşıntı, eklem ağrısı, görme keskinliğinde azalma ve damar sertliğinde artışa neden olur.

Ette bulunan proteinin sindirimi sonrası asit yükü fazla olan artık maddeler açığa çıkmaktadır. Et tüketimine dikkat etmeyen ileri evre kronik böbrek hastalarında ve diyalize giren hastalarda kan asit düzeyinin artışına bağlı olarak beyin, kalp ve akciğer gibi organların fonksiyonlarında hayatı tehdit eden bozukluklar gelişebilir."

Kurban etini tuzlu tüketmek sakıncalı

Doç. Dr. Hadim Akoğlu, kurban etini tuzlu tüketmenin günlük su tüketiminde artış görülmesine, ödem oluşmasına, kan basıncında ani yükselmelerin meydana gelmesine, hipertansiyonu olan kronik böbrek hastalarında da tansiyon kontrolünün bozulmasına yol açabileceğini aktardı.

Kırmızı etin hem doymuş yağ hem de kolesterol içeriğinin yüksek olduğunu belirten Akoğlu, bu nedenle kalp-damar hastalığı olan kronik böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Akoğlu, özellikle ileri evre kronik böbrek hastaları ve diyalize giren hastalarda mide ve bağırsak rahatsızlıkları fazla görüldüğünden kurban etinin taze tüketilmesinin şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabileceğini kaydetti.

"Etin kendi yağında pişirilmesi gerekiyor"

Kronik böbrek hastalarının ve diyalize giren hastaların Kurban Bayramı boyunca kendilerine hekim kontrolünde verilen diyetlere uymaları gerektiğini bildiren Akoğlu, şözlerini şöyle tamamladı:

"Diyet listelerinde böbrek hastalığının derecesine ve hastanın ideal vücut ağırlığına göre alınması gereken protein miktarları belirlenmiştir. Bu miktarlar Kurban Bayramı süresince uygun kurban eti miktarına rahatça uyarlanabilir. Böylece hastalar fazla et tüketimine bağlı açığa çıkan zararlı maddelerden rahatça korunabilirler. Kurban eti pişirilirken ve tüketilirken ayrıca tuz eklenmemesi, mümkün olduğunca etin görünen yağından temizlenmesi ve kendi yağında pişirilmesi, pişirilmeden önce en az 24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir."

Yorumlar (0)