BM uyardı: 1 milyar kişi tehdit altında

BM'ye (Birleşmiş Milletler) göre kolera salgını, 43 ülkede yaklaşık olarak 1 milyar insanı tehdit ediyor.​​​​​​​

SAĞLIK 22.05.2023, 18:15
BM uyardı: 1 milyar kişi tehdit altında

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, pek çok ülkenin kolera salgınıyla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Bahse konu açıklamada, vaka sayılarının artış gösterdiği ve kolera salgını ile ilgili durumun 10 sene evvelinden çok daha kötü olduğu kaydedildi.

43 ülkede 1 milyar insanın kolera riski altında olduğu vurgulanan açıklamada, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda bu riskin çok daha fazla olduğuna işaret edildi. 

Söz konusu açıklamada, kolera kaynaklı vefatların endişe verici seviyede arttığının altı çizildi. Nijerya ve Malavi'de bu sene vaka sayılarının beklenenin çok üzerinde olduğu belirtilen açıklamada, Zimbabve, Zambiya, Tanzanya, Güney Afrika, Mozambik ve Malavi'de yayılım gösteren enfeksiyonların Güneydoğu Afrika’yı çok ciddi bir biçimde etkilediği bilgisi verildi.

Mevzubahis açıklamada “Bu senenin şubat ve mart aylarında Freddy Kasırgası, Mozambik ve Malavi'de 800 bin insanın sağlık hizmetlerine erişememesine ve ülke içinde yerlerinden olmasına yol açtı. Dolayısıyla aşırı yağışlar ve seller, bölgede kolera riskini daha da artırdı." ifadesine yer verildi. 



"Geriye gidiyoruz"

Dünya Sağlık Örgütü'nün global kolera müdahalesinden sorumlu yöneticisi olan Henry Gray, kolera vakalarının daha da fazla artabileceğini ve mevsimsel değişiklik gösterebileceğini öngördüklerini dile getirdi. 

Gray, "Geçtiğimiz senelerde kolera salgınıyla mücadelede çok büyük bir mesafe kat edildi. Ancak an itibarıyla durumun daha da geriye gitme ihtimali ile karşı karşıyayız." diye konuştu. 

UNICEF ile yakın iş birliği içinde faaliyet yürüttüklerini söyleyen Gray, 2025 senesine değin aşı dozlarını iki katına çıkarmak durumunda olduklarını belirtti.

Aşının bir başına çözüm olmadığına dikkat çeken Gray, "Aşı bir araçtır fakat genel bir çözüm değildir. Su sanitasyonuna yönelik yatırımlara öncelik verilmelidir. Bu yüzden de acil fonlara gereksinim duyuyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)