BM'den kadın ve çocuk raporu: Hayat kalitesi düştü!

2022 yılına dair Her Kadın, Her Çocuk Gelişim Raporu'nu yayımlayan BM, son iki yılda yaşanan sorunlar nedeniyle kadın ve çocukların hayatının zorlaştığını bildirdi. Salgın dönemindeki can kayıpları, eğitimden uzak kalma ve yetersiz beslenme gibi sorunlardan dolayı kadın ve çocukların kaliteli bir hayat yaşama olanaklarının azaldığı kaydedildi.

SAĞLIK 18.10.2022, 15:14 19.10.2022, 17:04 Hakan Öksüz
BM'den kadın ve çocuk raporu: Hayat kalitesi düştü!

Birleşmiş Milletler (BM), her iki yılda bir hazırlanan Her Kadın, Her Çocuk Gelişim Raporu'nu paylaştı. DSÖ, UNICEF ve NFPA gibi kuruluşlarla yapılan ortak çalışma sonucu hazırlanan raporda 2022 verileri aktarıldı. 2020 yılına kıyasla küresel çapta açlık, gıda güvensizliği ve çocuk yaşta evlilik gibi problemlerin artış gösterdiği kaydedildi. 2021 yılında yaklaşık 25 milyon çocuğun aşısız ya da eksik aşılı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Ebeveyn ölümleri, çocukların psikolojisini etkiledi

Koronavirüs salgını döneminde okulların en az 1 yıl boyunca kapalı kaldığı belirtilen raporda, "104 ülkede yapılan araştırmalara göre yüz yüze eğitim alamayan çocukların yaklaşık yüzde 80'i, eğitim kaybı yaşadı. Salgının ölümcül etkileri nedeniyle yaklaşık 10 milyon çocuk, anne veya babalarını kaybetti. Ailelerinden sevdikleri kişilerin öldüğünü gören çocukların psikolojik sorunlar yaşadığı tespit edildi." denildi.

Evini terk eden 90 milyon kişinin ruh sağlığı bozuldu!

2020 yılında dünya genelinde 45 milyon çocuğun yetersiz beslenme yüzünden ölümle burun buruna geldiği belirtildi. 149 milyon civarında çocuğun ise gerekli besinleri alamadığı için gelişme sorunları yaşadığı, bu nedenle de bodur kaldığı aktarıldı. Sahra Altı Afrika'sında yaşayan kadınların doğum sırasında hayatını kaybetme riskinin, Avrupa'daki kadınlardan yaklaşık 130 kat fazla olduğuna değinildi. 2021 yılında savaş ve insan hakları ihlali gibi nedenlerden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan 89,3 milyon kişinin psikolojik problemler yaşadığı kaydedildi. 

Guterres: "Kadın ve çocukların hayatı zorlaştı"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporda görüşlerine yer verilen isimlerden oldu. Kadın, çocuk ve ergenlerin yaşamlarının son 2 yıllık süreçte zorlaştığını kaydeden Guterres, "Salgın döneminde ebeveyn ölümleri, eğitim ve arkadaş çevresinden uzaklaşma ile yetersiz beslenme gibi sorunlar nedeniyle hayat şartları zorlaştı. Kadınlar ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürme olasılığı azaldı." görüşünü paylaştı.

Yorumlar (0)