BM: Aşıya adil erişim sağlanmazsa, virüs mutasyona uğrayarak daha ölümcül olabilir

Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs aşısının gelişmekte olan devletlere erişimi gecikirse, koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı ve öldürücü olabileceğini açıkladı.

SAĞLIK 26.01.2021, 01:37 26.01.2021, 16:37
BM: Aşıya adil erişim sağlanmazsa, virüs mutasyona uğrayarak daha ölümcül olabilir

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) '2021 Davos Gündemi Toplantısı'na video konferans yolu ile iştirak eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, global ekonominin canlanmasının tek yolunun, yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısının dünyanın her bölgesine en hızlı biçimde ulaştırılması ile mümkün olabileceğini kaydetti.

"Zengin ülkeler sadece kendi vatandaşlarını aşılayarak güvende kalacaklarını düşünüyorsa, yanılıyor"

"Maddi durumu iyi olan ülkeler kendi halkını aşılayıp, gelişmekte olan ülkeleri görmezden gelerek güvende kalacaklarını düşünüyorsa, yanılıyor." ifadelerini kullanan Guterres, "Koronavirüsü çok daha bulaşıcı ve çok daha öldürücü duruma çevirerek, mevcut aşıları işe yaramaz konuma getirecek gerçek bir mutasyon tehlikesi söz konusu." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Koronavirüs aşı tedariki ve dağıtımının adil olmadığına vurgu yapan Guterres, koronavirüs aşı üretim kotasının tüm dünyada yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar (0)