Birçok hastalığa şifa: Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun bilinmeyen faydaları

Yaz aylarının bir numaralı meyvesi olan ve masalarımızdan eksik tutmadığımız karpuzun bilinmeyen birçok faydası bulunuyor. Kalp hastalıklarından kansere kadar hastalıklardan koruyan karpuz, diyabet rahatsızlığı olanlarında belli bir miktarda rahatlıkla tüketebilecekleri meyveler içerisine giriyor.

SAĞLIK 09.08.2022, 11:26 09.08.2022, 17:35
Birçok hastalığa şifa: Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun bilinmeyen faydaları

Yaz mevsiminde birçok kişinin severek tükettiği ve içerisinde yüzde doksan oranında su bulunan karpuzun yararları saymakla bitmiyor. İçerisinde bulundurduğu likopen bileşiği ile vücutta doku sağlığının korunmasını ve toksinlerin rahatlıkla atılmasına yardımcı olan karpuz, kalp ve kanser gibi hastalıklara karşı da büyük bir savunma mekanizması oluşturuyor. Şeker hastalarının bile belli bir oranda rahatlıkla tüketeceği meyve olan karpuz için Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan detaylı bilgi verdi.

Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuzun C ve A vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olduğunu ifade eden Diyetisyen Cansu Arslan, “Sıcak mevsimlerde sofralarımızda bolca yer bulan ve birçok faydası olan karpuz içerisinde bulundurduğu mineraller, vitaminler ve hastalık oluşumunu engelleyici biyoaktif bileşenler yönünden sağlığımızı korumak için ön plana çıkmaktadır. Karpuzun C vitamini ve A vitamini oldukça fazladır. Hastalıkların görülme olasılığını korur, vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirir. Bulundurduğu Potasyum sayesinde kan basıncını belli bir düzeye oturtur ve vücudun sıvı oranının korunmasına destek olur. Sıcak havalarda idrar, ter şeklinde sıvı kaybı çoğalan vücudumuz adına bu husus oldukça önemlidir. Kırmızı rengine sahip olan iç kısım oldukça kuvvetli bir antioksidan olan Likopen bileşiğinden oluşmaktadır. Likopen dediğimiz pigment toksinlerin atılmasında ve insan sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra vücuda zarar veren ve erken zamanlarda yaşlanmaya neden olan serbest radikalleri durdurur ve kalp hastalıklarına, kansere karşı koruma altına alır. Bu şekilde daha genç bir görünüm sağlar, sağlıklı bir cilt ortaya çıkarır” dedi.

Diyabet hastaları karpuz tüketirken nelere dikkat etmelidir?

Yapısında bulundurduğu aminoasit diziliminin vücutta meydana gelen iltihaplanmayı düşürmeye destek olduğunu ifade eden Arslan, “Karpuz bu faydalarının yanı sıra doğal bir diüretiktir, vücuttan ödemlerin atılmasında da oldukça etkilidir. Karpuz çekirdekleri de içerisinde barındırdığı bileşikler sebebiyle kan basıncını azaltır ve böbrek işleyişinin düzenlenmesine destek olur. Karpuzun yüzde 90’ı sudan meydana gelse bile glisemik indeksi fazla bir besindir. Fakat bu durum şeker hastalarının karpuz yemesi adına engel olmayacaktır. Gün içerisinde bir ince ay dilim ya da 3 üçgen dilim, 200 gr karpuz tüketilebilir. Geç vakitlerde tüketmemek ve oranı abartmamak bu konuda oldukça önemlidir. Tüm bu koşulları öneme aldığımızda tüketimlerimizde karpuza yer açılabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)