Bir porsiyon nitrat zengini sebze, kalp hastalığı riskini azaltabilir

Avustralya’da nitrat açısından zengin besinler üzerine araştırma yapan bilim insanları, günde bir porsiyon nitrat zengini sebze tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini belirledi.

SAĞLIK 07.05.2021, 09:41 09.05.2021, 08:59
Bir porsiyon nitrat zengini sebze, kalp hastalığı riskini azaltabilir

Avustralya'nın Edith Cowan Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar, düzenli bir şekilde nitrat açısından zengin olan sebzelerin tüketiminin tansiyona yönelik üzerindeki etkisi üzerine çalıştı.

Kalp hastalıkları riskini azaltabilir

Bilim insanları, çalışma kapsamında, 23 sene boyunca "Danimarka Diyet, Kanser ve Sağlık Çalışması"na dahil olan 50 binden fazla bireyin verilerini değerlendirdi. Elde edilen veriler ışığında değerlendirmeler yapan araştırmacılar, nitrat açısından zengin bir kaynak olan sebzelerin tüketiminin,  kalp problemleri ve hastalıkları riskini yüzde 12-26 oranında azaltabileceğini tespit etti.

Araştırma ekibinde yer alan Catherine Bondonno, nitrat zengini sebzelerin düzenli olarak tüketiminin, bacaklardaki kan damarlarının daralması şeklinde bilinen bir çeşit kalp hastalığı olan periferik arter, kalp yetmezliği felç ve kalp krizi gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini önemli oranda düşürdüğünü belirlediklerini ifade etti. 

Catherine Bondonno, bu anlamda günlük bir porsiyon sebzelerden tüketiminin yeterli olacağını bildirirken, daha çok tüketmenin daha fazla verimli sonuçlar alma gibi bir etkisinin olmadığını aktardı.

Kan basıncını düzenleyici bir özelliğe de sahip olan nitratın lahana, brokoli, dereotu, kırmızı pancar, ve marul gibi birçok sebzede bulunduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)