Bir kez daha uyarı geldi: Bu kış zor olacak!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kış aylarının zor geçeceği konusunda uyardı. 

SAĞLIK 04.11.2020, 09:45
Bir kez daha uyarı geldi: Bu kış zor olacak!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) seyrine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Tükek, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hasta sayısının artışıyla beraber ağır hasta sayısının da arttığını ifade etti.

Ağır hastaların bir bölümünün yoğun bakım servisinde yattığına dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, İstanbul'un yoğun bakım yatak kapasitesi bakımından iyi durumda olduğunu söyledi.

"Yoğun bakım yatak kapasitesi aniden dolabilir"

Prof. Dr. Tükek, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının aniden artması halinde söz konusu kapasitenin de hızlı bir şekilde dolabildiğini belirtti.

Bu nedenle hazırlık yaptıklarını ve yoğun bakım servisindeki yatak sayılarının artırılmasını istediklerini kaydeden Prof. Dr. Tükek, hastanelerin şu anda iyi durumda olduğunu, fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarında ciddi bir yığılma olması halinde yatakların dolabileceğini ifade etti. 

"Sağlık görevlilerinin iş yükü artacak"

Bu durumda yeni yatakların açılacağına ve sağlık görevlilerinin üzerindeki iş yükünün ciddi derecede artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde bulunan yatak sayısının artırıldığını söyledi.

"100 yatağımız var"

Prof. Dr. Tükek, şu anda yoğun bakım servisinde 100 yatağa sahip olduklarını ancak bunların bir bölümünü hala açmadıklarını belirterek, aktif olarak 75 yatağı kullandıklarını, 25 yatağın ise hazırda beklediğini ifade etti.

Yoğun bakım servisinde yalnızca yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının değil diğer hastaların da bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Tükek, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68 olduğunu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de bu oranın hemen hemen aynı olduğunu belirtti. 

"Kış ayları zor geçecek"

Prof. Dr. Tükek, ilerleyen sürecin nasıl olacağını öngöremediklerini ancak yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bu şekilde devam etmesinden kaygı duyduklarını ifade etti.

Bu sene kış aylarının zor geçeceğini aktaran Prof. Dr. Tükek, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşmasında kalabalık mekânların ciddi bir payının olduğunu söyledi.

"Toplu taşıma araçları birinci sırada"

Prof. Dr. Tükek, toplu taşıma araçlarının bu konuda ilk sırada yer aldığı, daha sonra restoran ve kafelerin geldiğini belirterek, işe giden vatandaşlara herhangi bir şey diyemediklerini ancak keyfi olarak dışarı çıkan vatandaşların kalabalık mekânlarda bulunmamaları gerektiğini ifade etti.

"Yüzde 2'si ağır geçiriyor"

İnsanların kalabalık ortamlardan kaçınmalarının kritik bir önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Tükek, herkesin çevresinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının bulunduğunu, hastaların çoğunun hafif bir şekilde bunu atlattığını ancak yüzde 2'sinin çok daha ağır bir süreç geçirdiğini söyledi.

Yorumlar (0)