Bir ilk: Kovid-19, akciğer kanserini taklit etti

Kahramanmaraş'ta akciğer kanseri teşhisi konulan hastanın koronavirüs testi pozitif çıktı. Hastaya yapılan tetkikler neticesinde koronavirüsün akciğer kanserini taklit ettiği tespit edildi.

SAĞLIK 12.09.2021, 21:39
Bir ilk: Kovid-19, akciğer kanserini taklit etti

Kent dışında çalışan 52 yaşındaki N.T. adlı yurttaş, göğüs ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede, sağ akciğerinde 4 santimetre çapında tümör tespit edildiğini öğrendi. Kanser olabileceği şüphesiyle gerçekleştirilen tetkiklerin ardından N.T.'ye akciğer kanseri teşhisi konularak operasyona alınması yönünde karar verildi. Ameliyatı Kahramanmaraş'ta olmak isteyen hasta, Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Burada Dr. Fatoş Kozanlı tarafından gerçekleştirilen tetkiklerin ardından ameliyat süreci başladı. Operasyon öncesi her hastadan alınan koronavirüs testi pozitif çıkan hasta, tedavisinin tamamlanmasının ardından negatife döndü.

"4 santimetrelik lezyon tespit edildi"

Dr. Kozanlı, koronavirüs tedavisinin ardından tomografisi çekilen N.T.'nin akciğerindeki tümörün ortadan kaybolduğunu tespit ederken, “Hastanın sağ akciğerinde 4 santimetreye varan bir lezyon tespit edildi. Sonra akciğer tomografisinde yine sağ akciğerde 4 santimetre büyüklüğünde akciğer kanserine benzeyen lezyonlar tespit edildi.” dedi. 

"Dünyada ilk kez rastlandı"

Hastanın başka bir şikayetinin olmadığını dile getiren Dr. Kozanlı, “İlk olarak akciğer kanseri olduğu düşünülerek hastalığı yok etmek için bir operasyon planladık. Sağlık Bakanlığı'nın kuralları gereği operasyona alacağımız her hastaya COVID-19 testi yapıyoruz. Hastanın testi pozitif çıkınca antiviral tedavi uyguladık. İki hafta sonra tekrar hastaneye başvurmasını ve negatife dönünce ameliyatı yapacağımızı belirttik. Hasta, koronavirüs tedavisinin tamamlanmasının ardından negatife döndü. Ameliyattan evvel son defa bir akciğer tomografisi çektik ve lezyonun tamamıyla ortadan kalktığına şahit olduk. Eğer akciğer kanseri olsaydı lezyon bu şekilde ortadan kaybolmazdı. Türkiye ve dünya literatürünü tekrar gözden geçirdik ve buna benzer bulgulara denk gelmedik.” dedi. 







Yorumlar (0)