Bir aşının daha fiyatı belli oldu!

Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının fiyatı açıklandı. 

SAĞLIK 24.11.2020, 14:55
Bir aşının daha fiyatı belli oldu!

Rusya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı için çalışma yürüten ülkelerden biri oldu. Gamaleya Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği Sputnik V isimli aşının ücretinin 20 dolardan az olacağı ifade edildi. Söz konusu rakamın, iki doz olarak yapılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının toplam maliyeti olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan, Sputnik V isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, Rusya'da yaşayan vatandaşlara ücretsiz olarak yapılacağı öğrenildi. 

Söz konusu aşının 3'üncü aşama klinik denemelerine ilişkin bilgiler de bugün paylaşıldı. Sputnik V isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, 20 bin kişi üzerinde denendiği ve yüzde 95 koruma sağladığı ifade edildi. 

Gamaleya Araştırma Merkezi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının seri üretiminin ortaya konan hedef doğrultusunda sürdüğünü bildirdi. 

Diğer aşılarda son durum

Pfizer/BioNTech aşısının, 6 ülkede bulunan 43 bin kişi üzerinde denendiği belirtilmiş, söz konusu aşının yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı ifade edilmişti. Söz konusu aşının tek dozu, Avrupa'ya 15 Euro'dan satılmıştı. Bu rakam, yaklaşık 140 liraya tekabül ediyor. İki doz halinde uygulanacak olan aşının toplam maliyeti, 280 lira olacak. 

Moderna aşısının, ara sonuçlarda yüzde 94,5 etkili olduğu duyurulmuştu. Aşıda klinik deneylerin hala sürdüğü, bu nedenle etkinlik oranının artış gösterebileceği belirtilmişti. Aşının tek dozunun 38 dolar yani yaklaşık 300 lira olacağı öğrenilmişti. İki doz halinde yapılacak olan aşının toplam maliyeti, 600 liraya denk gelecek. 

AstraZeneca/Oxford aşısının ise iki doz halinde yapıldığı kaydedilerek, ilk dozda yüzde 90 etkili olduğu, ikinci dozda ise yüzde 67 etkili olduğu ifade edilmişti. Klinik verilerin bir araya getirildiği ve aşının yüzde 70 koruma sağladığı aktarılmıştı. Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı gerekli bağışıklık tepkisinin oluştuğu vurgulanmıştı. Bu aşının buzdolabında 2-8 derecede altı ay süresince saklanabileceğine dikkat çekilmişti. Aşının 3 sterlinin altında bir fiyata sahip olacağı (yaklaşık 31 lira) ifade edilmişti. İki doz halinde uygulanacak olan aşının toplam maliyeti yaklaşık 62 lira olacak.

Yorumlar (0)