Bir aşıdan daha haber geldi: Yüzde 70 etkili oldu!

AstraZenaca/Oxford tarafından üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ortalama olarak yüzde 70 koruma sağladığı bildirildi. 

SAĞLIK 23.11.2020, 11:25 23.11.2020, 11:36
Bir aşıdan daha haber geldi: Yüzde 70 etkili oldu!

Dünya genelinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ikinci dalgası yaşanırken, aşı çalışmalarına hız kazandırıldı. Herkes gözünü aşı çalışmalarından gelen haberlere çevirdi.

İngiltere merkezli AstraZenaca isimli ilaç şirketi ile Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ortalama olarak yüzde 70 koruma sağladığı ifade edildi. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının iki doz halinde uygulandığı belirtilerek, ilk dozda yüzde 90 koruma sağlandığı, ikinci dozda ise yüzde 67 koruma sağlandığı kaydedildi. 

Açıklamada, klinik verilerin birleştirildiği ve söz konusu aşının yüzde 70 etkili olduğuna dair neticeye varıldığı aktarıldı. İnsanların yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı korunması için gerekli olan bağışıklık tepkisinin sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, söz konusu aşının buzdolabında 2-8 derece altında 6 ay boyunca saklanabildiği belirtildi.

Açıklamada, AstraZenaca isimli ilaç şirketi ile Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının deneklerde herhangi bir yan etkiye yol açmadığı ifade edilerek, 2021 senesinin sonuna kadar 3 milyar doz aşının üretimine hız kazandırıldığı ifade edildi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının tek dozunun yüzde 90 etkili olmasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek, ülkede aşıyla beraber normal hayata geçişin yaklaştığına dikkat çekti. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu gelişmenin heyecan verici olduğunu belirterek, yine de yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına bazı güvenlik kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Johnson, aşı çalışmalarında yer alan bilim insanlarına ve deneklere teşekkürlerini sundu. 

Aşı çalışmalarında son durum nedir?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Moderna, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yüzde 94,5 koruma sağladığını duyurmuştu. 

Pfizer/BioNTech aşısının yüzde 95'ten fazla etkili olduğu, Rusya tarafından geliştirilen "Sputnik V" aşısının ise yüzde 92 koruma sağladığı ifade edilmişti.

Yorumlar (0)