Bipolar Ne Demek? Bipolar Bozukluğun Sebepleri Nelerdir?

SAĞLIK 29.10.2020, 23:46
Bipolar Ne Demek? Bipolar Bozukluğun Sebepleri Nelerdir?

Psikoloji biliminin ülkemizde ve dünyada hızla yükselmesi, bu alana ilgi duyan ve bu alanda çalışmak isteyen insan sayısının artmasına yol açtı. Bu sayede dizi, film ve kitaplarda psikolojik hastalıklara ve bozukluklara daha sık yer verildiğine şahit oluyoruz. En merak konusu olan bozukluklardan birisi de şüphesiz bipolar bozukluktur. Fakat adını sıkça duyuyor olmamıza rağmen bipoların ne demek olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Bizlerde bugün sizler için bipoların ne demek olduğunu ve bipolar bozukluğa neden olan şeylerin neler olduğunu açıklıyor olacağız.

Bipolar Bozukluk Nedir?

   Psikolojik terimlerin en güvenilir tanımının yapıldığı APA Dictionary of Psychology’de yapılan tanıma göre bipolar, mani (kişinin yüksek duygu durumunu ifade eder) ve depresyon (kişinin düşük duygu durumunu ifade eder) semptomlarının periyodik olarak değiştiği bir duygu durum bozukluğu grubudur. DSM 5’te (psikolojik hastalıkların tanımlarını ve tedavi yöntemlerini içeren el kitabı) yer alan tanımlamaya göre, başlıca şu alt türleri içerir: bireyin mani veya hipomani epizotları ile majör depresif epizodlar arasında dalgalandığı veya bunların bir karışımını deneyimlediği bipolar I bozukluk ve, bireyin majör depresif ve hipomanik epizodlar arasında dalgalandığı bipolar II bozukluk. Ek şunu da belirtmek gerekir ki, bipolar bozuklukların eski resmi adı olan ‘manik-depresif hastalık’ da hala bu bozukluğu tanımlarken kullanılmaktadır.

Bipolar Bozukluğa Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

   Bipolar bozukluğun kesin nedeni tam olarak bilinmese de bu konu hakkında bazı teoriler geliştirilmiştir. Örneğin, bireyin beynindeki kimyasal dengesizliklerin bipolar bozukluğa yol açabileceği düşüldüğü gibi tetikleyici bazı faktörlerin (uykusuzluk, maruz kalınan ezici ve üzücü olaylar, bir yakınını kaybetme, duygusal veya cinsel istismar, bir ilişkinin bozulması, itibar kaybı, iflas) de bipolar bozukluğa yol açabileceği fikri bazı uzmanlar tarafından desteklenmektedir.

Yorumlar (0)