BioNTech ve iki iştiraki aleyhine dava açıldı

Almanya merkezli biyoteknoloji firması CureVac, bir diğer Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech ve iki iştiraki aleyhine mRNA teknolojilerini kullandıkları iddiasıyla patent davası açarak, 'adil bir tazminat' talep etti.

SAĞLIK 05.07.2022, 22:43 06.07.2022, 14:57
BioNTech ve iki iştiraki aleyhine dava açıldı

CureVac tarafından gerçekleştirilen açıklamada, BioNTech ve firmanın iki iştiraki aleyhine mRNA teknolojisindeki fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmesi sebebiyle tazminat için mahkemeye başvurulduğu kaydedildi.

Bahse konu açıklamada, CureVac’ın COVID-19 aşılarında kullanılan teknoloji üzerinde 20 seneyi aşkın bir süredir faaliyetler gerçekleştirdiği ifade edilerek, BioNTech’ten adil tazminat talep edildiği belirtildi.

CureVac’ın ihtiyati bir tedbir kararı talep etmediğine işaret edilen açıklamada, aynı zamanda firmanın BioNTech tarafından kullanılan mRNA teknolojisine dayanan COVID-19 aşısının üretimini, dağıtımını veyahut satışını önleyecek yasal bir işlem başlatma niyetinin olmadığının altı çizildi.

BioNTech'ten açıklama

BioNTech tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise fikri mülkiyet haklarına büyük önem verildiği ve saygı duyulduğu kaydedilerek, COVID-19 aşısında bütün patent ihlali iddialarına karşı 'kuvvetli bir savunma' yapılacağına işaret edildi.

Söz konusu açıklamada, BioNTech'in Comirnaty olarak isimlendirilen COVID-19 aşısının başarısına değinilerek, “BioNTech'in aşı faaliyeti orijinaldir. Bütün patent ihlali iddialarına karşı kuvvetli bir şekilde savunma yapacağız.” denildi.

BioNTech, geçtiğimiz sene aşılardan 19 milyar avro (yaklaşık olarak 332 milyar TL) gelir elde ederken, gelirlerinin bu sene 17 milyar avroya (yaklaşık olarak 297 milyar TL) inmesi öngörülüyor.

Uzun bir süredir belirsiz bir teknoloji olarak görülen mRNA teknolojisi, COVID-19 pandemisi esnasında aşılarda kullanıldığında çok daha bilinir bir hale gelmişti.

Yorumlar (0)