BioNTech duyurdu: Tedavisi olmayan o hastalık için de aşı geliştiriyoruz

Kurucusu Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin olan BioNTech firması, kronik sinir sistemi hastalığı MS’e karşı aşı denemelerinin gerçekleştirildiği ve ilk sonuçların umut verici olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 08.01.2021, 23:34 10.01.2021, 09:23
BioNTech duyurdu: Tedavisi olmayan o hastalık için de aşı geliştiriyoruz

Koronavirüs aşısını geliştirip ismini bütün dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech firması, kronik sinir sistemi rahatsızlığı MS’e ilişkin de aşı denemelerinin yapıldığını kaydetti.

Şimdiye dek yapılmış olan denemelerden elde edilen sonuçların umut verici olduğu ifade edildi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, firmanın Johannes Futenberg Mainz Üniversitesi ile beraber otoimmün hastalıklara dair yapılan ilk deney sonuçlarının Science dergisinde yayımlandığı duyuruldu.

Açıklamada, yayında MS’e karşı etkisinin olduğunun paylaşıldığı aday aşıya ilişkin bilgilere yer verilerek, “BioNTech’in MRNA teknolojisinin MS üzerindeki bu ilk uygulaması, bu endikasyon için yeni bir yöntemi temsil ediyor ve BionTech’in kendi MRNA platformundan yararlanmaya ilişkin potansiyelinin önemine vurgu yapmaktadır.” denildi.

MS, nörolojik bir hastalık

MS’nin omurilik ve beyinden oluşan merkezi sinir sistemini etkileyen nörolojik bir hastalık olduğu biliniyor. Bağışıklık sistemi hücrelerinin bir çeşit kafa karışıklığı sebebiyle vücudun kendi sinir sistemi hücrelerine saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkmış olan bu hastalık beyin hasarına sebep oluyor.

Türkiye’de hasta sayısı 75 bin

MS’in Türkiye’de 75 bin, tüm dünyada ise 3,5 milyon kişide görüldüğü biliniyor. MS’in kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmazken, uygulanmış olan tedavilerin de hastalığı baskılamaya dair olduğu bildiriliyor.

Yorumlar (1)
Hakan Muratoğlu 2 yıl önce
Birinci doz sonrası boynumda şah damarı üzerinde patates kadar bir şişlik çıktı, bir süre sonra kaybol du, ikinci dozdan sonra beyin felci geçirdim. Bacaklarımda ve kollarımda güç kaybı oldu ve hafıza silinmesi yaşıyorum; yolda yürürken öncesi siliniyor ne yaptığımı telefon ile arayıp sorarak öğreniyorum. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyorum. Hocalarımız aşı ile ilgili olmayacağını söyledi. Ben bilgisayar başında çok yoğun bir şekilde, mesai kavramsız, hafta içi hafta sonu, bayram, yılbaşı çalışıyorum ama 15 yıl oldu, hocalarımız iş yerindeki çalışma koşulları nedeniyle olduğunu söylüyor. Ben aşı olmadan önce Temmuz ayında kan bağışı yaptım. Aşıdan sonra içtiği suyu açamayan, hafızası silinen ne yapacağını unutan birisi oldum.