BioNtech aşısı yüzde 50 zamlandı! ABD satın alıyor!

ABD hükümeti, 105 milyon koronavirüs aşısı satın almak için Pfizer ve BioNTech şirketleriyle anlaştı. Aşının tek doz fiyatına en az yüzde 50 oranında zam yapılması, dikkat çekti.

SAĞLIK 30.06.2022, 16:43 30.06.2022, 17:00 Hakan Öksüz
BioNtech aşısı yüzde 50 zamlandı! ABD satın alıyor!

İlk kez 2019 yılının son aylarında Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen koronavirüs, daha sonra dünyaya yayılmış ve 2020 yılının Mart ayında pandemiye dönüşmüştü.

Başlangıçta fazla ciddiye alınmayan koronavirüs, aradan geçen iki yılı aşkın süre içinde günlük alışkanlıkları kökünden değiştirdi. Yüz yüze eğitime uzun süre ara verildi, seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi, iş yerleri uzaktan çalışmaya geçti.

Pfizer-BioNTech aşısı, salgının seyrini değiştirdi

Koronavirüs salgınına ilk darbe, Pfizer-BioNTech ortaklığında üretilen aşılar sayesinde vuruldu. Türk bilim insanları Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin ortaklarından olduğu Alman BioNTech firması ile ABD'li Pfizer şirketinin geliştirdiği aşı, salgının seyrini değiştirdi. Daha sonra ise birçok ülke tarafından üretilen çeşitli aşılar, piyasaya sürüldü. Aradan geçen sürede aşılanma sayesinde sürü bağışıklığı kazanıldı ve koronavirüs, küresel çapta bir tehdit olmaktan çıktı.

105 milyon doz BioNTech aşısı sipariş edildi

Her ne kadar pandemi sona erse de sağlık uzmanları, tedbirin elden bırakılmaması ve riskli grupların aşılanmaya devam etmesi gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Edinilen bilgilere göre ABD hükümeti, 105 milyon doz BioNTech aşısı satın aldı. Aşıların kısa süre içinde ABD'ye teslim edileceği kaydedildi.

Tek doz aşı için 30 dolar ödeyecekler!

Pfizer ile BioNTech şirketi, ABD hükümetinin bu aşılar için 3,2 milyar dolar ödeme yapacağını duyurdu. Bu aşıların, Omicron varyantı göz önünde bulundurularak güçlendirilen dozlar olduğu kaydedildi. 

ABD'nin tek doz aşı başına ödeyeceği ücret dikkat çekti. Aşılar için daha önce 19,50 dolar ödeyen ABD hükümetinin, yeni parti aşıların her dozu için en az 30 dolar harcayacağı kaydedildi. Bu da aşının doz başına fiyatına yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldığı anlamına geliyor.

Yorumlar (0)