BioNTech aşısı Omicron’dan hastaneye yatışlarda ne kadar etkili? Dikkat çeken araştırma…

İçlerinde Türkiye’nin de olduğu 100’ü aşkın ülkede tespit edilen Omicron vakaları artış göstermeyi sürdürüyor. Varyantın aşıların etkinliğini hangi oranda etkilediği konusuysa bilim dünyası tarafından tartışma konusu oldu. Güney Afrika’da yapılmış olan son çalışma iki dozluk Pfizer/BioNTech aşısının Omicron sebebiyle hastaneye yatışa karşı yüzde 70 oranında bir koruma gösterdiğini ortaya koydu. Uzmanlar ise üçüncü doz aşının bu oranı artıracağının altını çizdi.

SAĞLIK 31.12.2021, 13:21 01.01.2022, 15:29
BioNTech aşısı Omicron’dan hastaneye yatışlarda ne kadar etkili? Dikkat çeken araştırma…

Güney Afrika Gauteng eyaletinde yapılmış olan yeni bir araştırmada Pfizer/BioNTech’in koronavirüs aşısının Omicron varyantına karşı ne kadar etkili olduğuna ilişkin daha çok veri sağladı.

New England Medical Journal isimli bilimsel dergide yapılmış olan çalışmada, Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunun Omicron varyantı sebebiyle hastaneye yatışlar konusunda yüzde 70 oranında etkili olduğunu kaydetti.

Birçok ülkede baskın varyant oldu

15 Kasımdan itibaren Omicron varyantı Güney Afrika’da gerçekleştirilen koronavirüs testlerinin yüzde 75’inden fazlasında belirlendi ve varyant çok hızlı bir şekilde ülkede baskın oldu.

Bununla beraber bilim insanlarınca, iki doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı koronavirüsten dolayı hastaneyi yatışları önlemek konusunda ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek amacıyla Güney Afrika sağlık kuruluşu Discovery Health’den alınan verileri kullanarak Delta varyantı teşhisi koyulan kişilerin verileriyle Omicron vakalarının verileri karşılaştırıldı.

Çalışmanın verileri bununla beraber ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin yönergelerine göre hasta başına koronavirüs risk faktörlerinin sayısını hesaplamak için PCR test sonuçlarını, VKI, kronik hastalıkları ve tıbbi geçmişi içeriyordu.

Omicron varyantında, Delta'ya göre daha fazla koruma sağlıyor

Araştırma dahilinde bilim insanlarınca Omicron varyantının baskın olduğu 15 Kasım – 7 Aralık ile Delta varyantının etkisini gösterdiği 1 Eylül – 30 Ekim arasındaki veriler karşılaştırıldı.

İkinci dozun 14 gün sonrasında Delta varyantına ilişkin 133 bin 437 PCR test sonucunun analizi yapıldı, Omicron varyantına dair 78 bin 173 PCR test sonucu değerlendirildi.

Genel test pozitifliliği sonuçları, Delta’nın baskın olduğu dönemde yüzde 6,4 oranında iken Omicron’un baskın olduğu dönemde yüzde 24,4 idi.

Bununla beraber pozitif PCR test sonuçlarının yüzdesel hastaneye kabul oranı Delta’nın baskın olduğu zaman aralığında yüzde 10,8 iken Omicron’un baskın olduğu zamanda yüzde 2,2 idi.

Omicron’un baskın olduğu zamanda araştırmacılar, koronavirüsten dolayı hastaneye yatırılmalara karşı, Delta’nın baskın olduğu zamandaki yüzde 93 oranına kıyaslandığında yüzde 70’lik bir aşı etkinliği buldular.

Sonuç olarak çalışmanın yazarları, Omicron’un baskın olduğu zamanda koronavirüsten dolayı hastaneye yatışlara karşı, “düşük düzeyde dahi olsa Pfizer/BioNtech aşısının etkinliğinin korunduğunu” gördüklerini ifade etti. Araştırmacılar tarafından, “Üçüncü aşı dozları aşı etkinliğindeki bu azalmayı önleyebilir.” dedi.

Yorumlar (0)