BioNTech aşıları özel hastanelerde de uygulanabilecek

Alman menşeli BioNTech aşısında bugün yapılan yeni parti sevkiyatla toplumsal aşılama hız kazanacak ve saklama şartlarındaki değişiklikle uygulama tüm devlet ve üniversite hastaneleri, özel sağlık kurumları, uygun aile sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilebilecek.

SAĞLIK 26.05.2021, 23:41 27.05.2021, 18:01
BioNTech aşıları özel hastanelerde de uygulanabilecek

Edinilen bilgiye göre, küresel COVID-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde ülkemizde 14 Ocak'ta başlatılan aşılama programında yeni BioNTech sevkiyatlarıyla toplumsal bağışıklama planlaması hız kazanacak.

Önümüzdeki ay 30 milyon doz gelecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve BioNTech firmasının kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin'in 20 Mayıs tarihinde gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısındaki görüşmeleri çerçevesinde tedarik süreci günbegün planlanan BioNTech aşısının bir bölümü başkent Ankara'ya ulaştı. Haziran ayı için temin edilmesi planlanan 30 milyon dozun 14,2 milyonu, 15 Haziran tarihine dek ülkemize gelecek.

Eylül ayına kadar 120 milyon doz BioNTech aşısı ülkemize gelmiş olacak.

Saklama koşullarında radikal değişiklik

Daha evvel eksi 80 derecede saklanması gerektiği açıklanan BioNTech aşısına dair geçtiğimiz günlerde EMA'nın (Avrupa İlaç Ajansı) hazırladığı 'BioNTech aşılarını saklama şartlarında değişiklik olduğu ve aşı dolaplarında 2 ila 8 derece arasında 5 gün yerine bir ay saklanabileceği' doğrultusundaki raporun ardından, aşılamada takip edilen yol haritasında da değişik yapılması için Sağlık Bakanlığı tarafından çalışma başlatıldı.

Bakanlıkça gerçekleştirilecek değerlendirmenin sonrasında BioNTech aşıları da Çin menşeli Sinovac gibi aile sağlığı merkezlerinde uygulanabilecek.

An itibarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından belirli hastanelerde uygulanabilen BioNTech aşıları, saklama şartlarındaki değişiklikle tüm devlet ve üniversite hastaneleri ile özel sağlık kurumlarında da uygulanabilecek.

270 milyon doz

100 milyon doz Sinovac aşısı için yapılan anlaşmanın haricinde 120 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Rus menşeli Sputnik V'nin de temin edilmesi ile birlikte toplam 270 milyon doz koronavirüs aşısına sahip olacak ülkemizde, toplumsal bağışıklamada amaçlanan yüzde 70 oranına kısa bir süre içerisinde ulaşılabilecek.

Aşılama planlamasındaki değişikliğin hayata geçmesiyle uygulama ülke çapında başlatılacak.

Yorumlar (0)