Binlerce yıllık hastalıklar hortlayabilir: "Faktör X" virüsü endişesi

Donmuş buzul ve toprak tabakalarında hapsolan eski virüsler ile bakterilerin, küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkabileceği iddia ediliyor. Geçen yıl bilim insanları tarafından Sibirya'daki 28 bin yıllık virüsler uyandırılmıştı. Bazı bilim insanlarına göre küresel ısınma, uykudaki hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. uzmanlar, koronavirüsten daha tehlikeli olan uykudaki "Faktör X" virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 14.11.2023, 17:15 14.11.2023, 17:36 Hakan Öksüz
Binlerce yıllık hastalıklar hortlayabilir: "Faktör X" virüsü endişesi

2020'de pandemiye dönüşen ve iki yıl boyunca tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınının ardından bilim insanları, olası yeni tehditlere karşı çalışmalara girişti. Koronavirüsten çok daha tehlikeli olan "Faktör X" virüsünün yayılması ihtimaline ilişkin söylentiler, korkuya neden oldu.

"Eski ölümcül hastalıklar ortaya çıkacak" iddiası

Bazı araştırmacılar, Dünya'nın donmuş tabakalarında hapsolmuş eski virüslerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Bir teoriye göre küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi, ölümcül "Faktör X" virüsünü gezegene yayacak. Küresel ısınmanın etkisi arttıkça daha fazla donmuş tabakada çözülmelerin görüleceği, bunun da yüz binlerce yıl boyunca hapsolmuş ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceği iddia ediliyor.

Donmuş topraklarda uykuya yatan pek çok virüsün bulunduğunu kaydeden araştırmacılar, binlerce yıl önce dünyayı kasıp kavuran hastalıkların yeniden tetiklenebileceği uyarısında bulunuyor.

Neandertaller ile mamutları yok eden "Faktör X" virüsü müydü?

Bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman olan Birgitta Evengard, mamutlar ile bir Neandertallerin neslinin tükenmesine sebep olan bir "Faktör X" virüsüne dikkat çekti. Umea Üniversitesi'nde görevli Profesör Evengard, bu virüs hakkında oldukça az şey bildiklerine vurgu yaptı.

Virolog Jean-Michel Claverie ise virüs hakkında şunları söyledi:

"Donmuş toprakların içinde bu tip virüsler saklanıyor olabilir. Çiçek hastalığına neden olan virüslerin eski türleri, şarbon, tularemi ve bakteriyel enfeksiyon kaynaklı ensefalit ortaya çıkabilir. Öte yandan bugün Kuzey Kutbu'nda varlığı bilinen hastalıklar da hortlayabilir."

Sibirya'da 48 bin 500 yıllık virüsler canlandırılmıştı

Önceki yıl Sibirya'da araştırma yapan bir grup bilim insanı, donmuş toprakların çözülmesinin ardından 48 bin 500 yıllık virüslerin tekrar canlandırıldığını açıklamıştı. Eriyen buzlardan yayılan bazı patojenlerin, evrim geçirerek çok daha tehlikeli türlere dönüşebileceği söyleniyor. 

Erime, atmosferdeki karbondioksit ve metan yükünü artırabilir

Diğer taraftan gezegendeki donmuş topraklarda hapsolan karbon miktarının, şu an atmosferde bulunan miktardan 2 kat fazla olduğu aktarılıyor. Donmuş toprakların erimeye devam etmesi, Dünya atmosferindeki karbondioksit ve metan yükünü artırabilir.

Yorumlar (0)